Vācijas kompāniju nākotnes izredzes uz Irākas kara fona kļūst arvien drūmākas. Ja konflikts ieilgs, tas var vēl saasināt Eiropas lielākās ekonomikas problēmas, kas to vajā jau pusotru gadu, brīdina vadoši vācu uzņēmēji.
Pēc tam kad ekonomisko pētījumu firmas "Ifo" aprēķinātais rūpniecības uzticības rādītājs februārī negaidīti strauji samazinājās, daži no Vācijas ietekmīgākajiem uzņēmējiem nāca klajā ar ziņojumu, kurā pauda savas bažas par kara radītajām ekonomiskajām sekām.

Vācu autobūvētāja "Volkswagen" augsta ranga vadītājs Pīters Harcs paziņoja, ka Eiropas lielākais autobūvētājs jau gatavojās "grūtiem laikiem", jo patērētāju uzticība ir kritusies, gaidot kara ieilgšanu Irākā.

"Patērētāji ir ļoti pasīvi. Mums gaidāmi grūti laiki," teica Harcs.

"Ja situācija tuvākajā laikā neuzlabosies, "Volkswagen" būs vēl vairāk jāsamazina izmaksas un efektīvāk jāizmanto resursi," piebilda Harcs.

Arī citus ekonomikas sektorus karš apdraud līdzīgā veidā.

Piemēram, bankas, kas pagājušajā gadā cīnījās ar finanšu tirgu krituma sekām, arī šogad var skart līdzīgas problēmas, jo situācija tirgos nav uzlabojusies.

Lai gan Vācijas lielākā banka "Deutsche Bank" paziņoja, ka izmaksu samazināšanas dēļ 2003.gads tai ir sācies veiksmīgi, prognozes visam gadam nelabvēlīgi ietekmē neskaidrības, ko rada konflikts Tuvajos Austrumos.

"Lielākā problēma kapitāla tirgiem un ekonomikai kopumā joprojām ir ģeopolitiskie riski. Tirgi vairāk pievērsīsies fundamentāliem datiem, pēc tam kad risinājums Irākā sāks materializēties," teica "Deutsche Bank" priekšsēdētājs Jozefs Akermans.

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) arī ir izteicis bažas attiecībā uz Vācijas banku sektora stāvokli.

Pētījumu firma "Ifo" negaida Vācijas ekonomikas atkārtotu ieslīgšanu recesijā. Taču "Bundesbank" galvenais ekonomists Hermans Remšpergers teica, ka pašlaik Vācijas izaugsme ir tuvu nullei.

"Mēs uzskatām, ka Vācijas ekonomika ir gandrīz iegājusi stagnācijas fāzē," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!