Grāmatu tirdzniecības apjoms Vācijā pērn nav būtiski palielinājies - kopējais nozares pārdošanas apjoms pieaudzis tikai par 1,5%. Pēc speciālistu domām, tas liecina par turpinošos krīzi grāmatu izdošanas un tirdzniecības nozarē.
Pavisam valsts veikalos pērn pārdotas grāmatas par 18 miljardiem marku (aptuveni 6 miljoniem latu), kas ir mazliet vairāk nekā 17,8 miljardi marku 1998.gadā, paziņojusi Vācu grāmatu tirdzniecības apvienība. Neņemot vērā grāmatu cenu pieaugumu, faktiski pārdošanas apjomi ir nemainīgi jau trīs gadus pēc kārtas.

Vācieši pērn nav pirkuši vairāk grāmatu, kaut arī 1999.gadā izdevniecības laidušas klajā vairāk jaunu izdevumu nekā jebkad agrāk - pavisam tirgū parādījušās 80 779 dažādu nosaukumu grāmatas. Aptuveni 61 000 no tām bijuši pirmpublicējumi, pārējās - atkārtoti izdevumi.

Stagnāciju grāmatu tirgū speciālisti skaidro ar dažādu elektronisko mediju, galvenokārt "Internet", izplatību. Vienlaikus tieši grāmatu tirdzniecības apjoms, izmantojot "Internet", ārkārtīgi strauji pieaudzis - gada laikā tas palielinājies no 60 līdz 165 miljoniem marku (no 36 līdz 99 miljoniem latu) jeb par 175%. Kaut arī ar datora starpniecību vācieši iegādājas vēl tikai aptuveni 1% grāmatu, šī tirdzniecības veida izaugsmes iespējas esot milzīgas un 2000.gadā tā apjoms atkal pieaugšot par procentu simtiem.

Tomēr sabiedriskās domas aptaujas liecina arī, ka modernās tehnoloģijas nemudina vāciešus atteikties no lasīšanas vispār - 56 procenti valsts iedzīvotāju vismaz reizi nedēļā lasa grāmatas un tas ir par vienu procentu vairāk nekā 1994.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!