Pēc bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko notiesāšanas Vācijas Bundestāga Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rūprehts Polencs, kurš pārstāv kristīgos demokrātus (CDU), aicinājis uz laiku pārtraukt Eiropas Savienības (ES) sarunas ar Kijevu.

"Sarunas par sadarbības līgumu starp ES un Ukrainu nevar vienkārši turpināties, it kā notiesāšana nebūtu notikusi," laikrakstam "Rheinische Post" sacīja Polencs. Viņš piebilda, ka tiesas prāva esot sagrāvusi uzticību Ukrainas tiesību sistēmai.

Polencs norādīja, ka Timošenko tiesas prāva jau no sākta gala radījusi iespaidu, ka tā ir politiskā atmaksa.

"Tiesas spriedums no sabiedriskās dzīves izslēdz populārāko opozīcijas politiķi," viņš piebilda. "ES nevar to ignorēt."

Kā ziņots, Kijevas tiesa otrdien bijušo Ukrainas premjerministri notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm.

Savukārt CDU Austrumeiropas eksperts Georgs Širmbeks tiesas spriedumu nosaucis par regresēšanu līdz barbarismam.

"Plānoto sadarbības līgumu iespējams noslēgt tikai tad, ja Kijevas valdība ciena starptautisko tiesību principus," laikrakstā "Neue Osnabrücker Zeitung" trešdien publicētajā intervijā norādījis Širmbeks.

Tāpat viņš aicināja Eiropas līderus nākamgad Polijā un Ukrainā notiekošā Eiropas futbola čempionāta laikā nesēdēt blakus Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam vai viņa valdības locekļiem. Širmbeks norādīja, ka valstu līderi tikpat labi varētu just līdzi savu valstu komandām arī Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!