Foto: AFP/Scanpix

Vācijas "zaļo" partija un kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") vēstulē Federālajai Justīcijas tiesai lūgušas, lai tā ļauj bijušo ASV izlūkdienestu līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu nopratināt Vācijā, ziņu aģentūrai DPA apliecinājuši informēti avoti.

"Zaļie" un "Die Linke" vēlas pārraut koalīcijas valdības blokādi, kas iestājas pret to, ka Snoudens ierodas Vācijā un tiek nopratināts par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) veikto izspiegošanu.

"Nopratināšana ar videotilta starpniecību vai Edvarda Snoudena uzklausīšana Maskavā nav tas pats, kas nopratināšana Berlīnē," sacīja "Die Linke" politiķe Martina Rennere.

"Liecības Maskavā vai ar videotilta starpniecību joprojām radītu būtiskas problēmas drošībai un informācijas, kas skar zināmos jautājumus, aizsardzībai."

Pēc tam kad Snoudens bija nopludinājis informāciju par NSA veikto vērienīgo izspiegošanu, arī par to, ka amerikāņu aģenti uzlauzuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles mobilo telefonu, Bundestāgā tika izveidota izmeklēšanas komisija.

Žurnālists Glens Grīnvalds, kurš strādāja kopā ar Snoudenu pie NSA dokumentu publicēšanas, martā sacīja, ka ASV draudējušas Vācijai ar sekām, ja Berlīne Snoudenam piešķirs patvērumu.

"Zaļie" un "Die Linke" jau agrāk centušies panākt Konstitucionālajā tiesā, lai tā ļauj nopratināt Snoudenu Vācijā, tomēr – bez sekmēm.

No valdības puses teikt, ka Snodena ierašanās Vācijā apdraudētu "sabiedrības labklājību", ir juridiski nepamatoti, sacīja "zaļo" politiķis Konstantīns fon Nocs.

"Tas ir tikai pagaidu lēmums, un tam ir viegli redzēt cauri. Mēs ceram, ka tiesa norādīs to valdībai un stiprinās parlamenta tiesības," sacīja fon Nocs.

Snoudens 2013. gadā izpelnījās pasaules uzmanību, atklājot ASV slepeno izlūkošanas programmu apmēru un noplūdinot datus par tām.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību. Snoudens pašlaik dzīvo Krievijā, kuras varasiestādes viņam atļāvušas uzturēties valstī, lai izvairītos no kriminālvajāšanas ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!