Foto: ZDF heute-show, Facebook

Vācijas satīriskās televīzijas pārraides, pēc visa spriežot, sākušas radīt konfliktus ar daudziem cilvēkiem, it īpaši ārzemēs. Satīriķis Jans Bēmermans nule kā ar savu piedauzīgo dzejolīti daudzus satracināja Turcijā, tagad kārta pienākusi Austrijai.

Alpu valsts tagad kļuvusi par vācu komediantu mērķi, pateicoties tam, ka prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā tur uzvarējis labējās pretimigrantu Austrijas Brīvības partijas (FPÖ) kandidāts Norberts Hofers.

Reaģējot uz šiem rezultātiem, populārā Vācijas satīriskā televīzijas programma "heute-show" savā tīmekļa vietnē ievietojusi fotogrāfiju ar svastikas formas šniceli.

"Kas ir jūsu problēma, mīļie kaimiņi?" vaicāts attēla parakstā. "Austriešiem patīk balsot par to, kas atgādina viņu šniceli, par iespējami plakanu un brūnu," apgalvots fotogrāfijā.

Līdz ceturtdienai komediantu "nacistu šnicele" sociālajā tīklā "Facebook" bija saņēmusi 40 000 reakciju.

Tiesa gan, fotogrāfijas dēļ saņemtas arī sūdzības prokuratūrā.

Maincas prokuratūra saņēmusi divas sūdzības šajā lietā, vēsta Vācijas un Austrijas mediji. Vienu no kāda vācieša, bet otru no Austrijas jurisprudences studenta.

Students savā iesniegumā atsaucas uz Vācijas krimināllikuma 103. pantu, kas gan tiek piemērots ārkārtīgi reti,- par ārvalstu institūciju un pārstāvju aizvainošanu. Šis pants paredz piecu gadu cietumsodu.

Šī pati prokuratūras nodaļa sāka kriminālizmeklēšanu pret Janu Bēmermanu - pēc tam, kad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans bija pieprasījis saukt pie atbildības komiķi, kurš Turcijas valsts galvam ar savu "netīro dzejoli" esot cēlis neslavu.

Ja Bēmermans tiks saukts pie atbildības, arī tas notiks par 103.panta pārkāpumu.

Kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka plāno no šī panta atteikties, bet daži Bundestāga deputāti jau pieprasījuši, lai šis process notiek straujākā gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!