Igaunijā pazīstamais zinātnieks jūras pētījumu jomā Tarmo Kiutss vismaz trīs gadus apzināti strādājis Ķīnas militārā izlūkdienesta labā, par to saņemot atalgojumu, vēsta portāls “Delfi.ee”. Tagad viņam trīs gadi būs jāpavada cietumā.

Spriedums stājies spēkā pagājušajā nedēļā un šis ir pirmais gadījums Igaunijā, kad notiesāts Ķīnas, nevis Krievijas labā spiegojis igaunis. Vēl viena persona, kas strādājusi kopā ar Kiutsu, gaida savu tiesu.

Notiesātais ir Tallinas tehniskās universitātes vadošais zinātnieks. Viņam ilgus gadus bijusi pieeja gan Igaunijas valsts noslēpumam, gan NATO slepenā informācija, tāpēc viņš ķīniešu izlūkiem bijis ļoti interesants.

Zinātnieks tika arestēts pērn septembrī. Viņš ilgus gadus strādājis Jūras sistēmu institūtā un bijis savā jomā ļoti atzīts pētnieks. 2002. gadā viņš kopā ar kolēģiem saņēma valsts prēmiju par darbu pie piemērotākās dziļūdens ostas vietas Sāremā meklējumiem.

Viņa zinātnisko publikāciju, nopelnu un atzinību saraksts ir garš, taču vismaz pēdējos trīs gadus viņš slepus saņēmis naudu no Ķīnas izlūkiem.

Kiutss daudzus gadus ietilpa Aizsardzības ministrijas zinātniskajā padomē, kopš 2006. gada viņam bija piekļuve Igaunijas un NATO noslēpumiem. Arī Sāremā ostas projekts paredzēja, ka vajadzības gadījumā to izmantos NATO karakuģi.

Zinātnieks arī ietilpa NATO Zinātniski tehniskajā organizācijā un bija Igaunijas pārstāvis NATO Jūras pētījumu un eksperimentu centrā (CMRE).

"Eesti Ekspress" zināmā informācija liecina, ka Ķīnas tautas atbrīvošanas armijas Ģenerālštāba izlūkošanas pārvalde Kiutsu savervējusi 2018. gadā. Igaunijas Drošības policija (KaPo) informē, ka viņš Ķīnas labā strādājis pilnībā apzināti un motivācija bijusi "tradicionālās cilvēku vājības" jeb nauda.

Pirmo reizi Ķīnas izlūki ar zinātnieku kontaktējušies Ķīnā, bet pēc tam citās valstīs. Covid-19 pandēmijas laikā tikšanās uz laiku pārtrauktas.

Prokuratūrā informē, ka Kiutss par pakalpojumiem saņēmis pavisam 17 tūkstošus eiro. Tiesas process bija slēgts un netiek atklāts, kādu informāciju ķīniešiem viņš nodevis, taču līdz valsts un NATO noslēpumu atklāšanai lieta neesot nonākusi.

Zinātnieka sabiedrotā informācijas nodošanā bijusi kāda sieviete, kas savulaik bijusi starp Igaunijā labākajām golfa spēlētājām un kurai pieder konsultāciju firma. Pēc viņas sociālo tīklu kontiem redzams, ka viņa daudz ceļojusi. Tur arī atrodas kāds ieraksts par 2019. gadā notikušu incidentu – sieviete aizturēta Honkongā, kur vairākas stundas pratināta.

Zinātnieka advokāte Natālija Lausmā apgalvo, ka viņas klients ķīniešu nagos iekritis sava naivuma dēļ, bet, kad beidzot sapratis notiekošo, saraut kontaktus ar ķīniešu izlūkiem jau bijis par vēlu. Advokāte gan nevarēja paskaidrot, kāpēc zinātnieks pats neziņoja drošības dienestam.

Kiutss savu vainu atzina un sadarbojās ar izmeklēšanu, par slēgto procesu atklāj advokāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!