Milānas arhibīskaps kardināls Karlo Marija Martini (Carlo Maria Martini) neilgi pirms savas nāves sniegtā pēdējā intervijā atzinis, ka Romas katoļu baznīca ir "atpalikusi 200 gadus". Kardināls nomira piektdien 85 gadu vecumā un viņu pēdējā gaitā izvadīja Milānas katedrālē, kur Martini vairāk nekā 20 gadus bijis arhibīskaps, vēsta BBC.

Kardināls izslavēts savu liberālo uzskatu dēļ par dažādiem ar baznīcas tēmām saistītiem jautājumiem, viņš baudījis arī lielu Romas Katoļu baznīcas pāvesta Jāņa Pāvila II un viņa pēcteča Benedikta XVI cieņu. BBC vēsta, ka Martini, kurš bija arī Jezuītu ordeņa loceklis, savos rakstos un komentāros bijis kritisks par baznīcas mācību. Viņš bijis atklāts arī laikos, kad vadīja Eiropā lielāko katoļu diacēzi.

Savu pēdējo interviju viņš augustā sniedzis itāļu laikrakstam "Corriere della Sera", kam atzinis, ka "baznīca ir nogurusi... mūsu lūgšanu telpas ir tukšas". Martini, kurš reiz ticis minēts kā iespējamais pāvests, aicinājis baznīcu un pašu pāvestu būtiski labot pieļautās kļūdas un mainīt savu darbību.

Pēdējā intervijā viņš atzīst, ka katoļi ir zaudējuši uzticību.

"Mūsu kultūra ir novecojusi, mūsu baznīcas ir milzīgas un tukšas, tikmēr baznīcas birokrātija pieaug, bet mūsu rituāli un talāri, ko valkājam, ir pārāk pompozi," intervijā izteicies kardināls.

Ja vien baznīca neliberalizēs nostāju pret saviem locekļiem, kuri nolemj izšķirties, tā zaudēs nākamo paaudžu lojalitāti, viņš piebildis un uzsvēris - tas ir ne tikai jautājums, vai šķirtie pāri varēs darboties baznīcā, bet arī par to, vai baznīca var palīdzēt risināt sarežģītas situācijas ģimenēs.

Kardināls arī nācis klajā ar padomu, kā vērst par labu esošo situāciju - "jānotiek radikālām izmaiņām, sākot ar pāvestu un viņa bīskapiem".

"Pedofīlijas skandāli mūs piespiež iet šo pārmaiņu ceļu," teicis kardināls Martini, atgādinot par pedofīlijas skandāliem saistībā ar katoļu baznīcu aizvadīto gadu laikā.

BBC arī uzsvēris, ka Martini, paužot savu viedokli, nav baidījies runāt par tēmām, kas Vatikānam kādu iemeslu dēļ bijušas tabu, piemēram, par prezervatīvu lietošanu, lai izvairītos no AIDS, kā arī sieviešu lomu baznīcā.

Piemēram, 2008.gadā Martini kritizēja kontracepcijas aizliegumu, paužot, ka tas daudziem ticīgajiem licis novērsties no baznīcas. Savukārt 2006.gadā viņš teicis, ka prezervatīvi "atsevišķās situācijās ir mazākais ļaunums", atgādina BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!