Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas algotņu grupējums "Vagner" ir mēģinājis slēpt centienus starptautiski iegūt militāro aprīkojumu, lai to izmantotu karā Ukrainā, un cenšas šādas piegādes īstenot tranzītā caur Mali, paziņoja ASV Valsts departaments, uz kuru atsaucas "Al Jazeera".

Privātie algotņu spēki, kas karo kopā ar Krievijas armiju Ukrainā, ir gatavi izmantot viltotus dokumentus, lai nosūtītu militāro aprīkojumu caur Mali, pirmdien ziņu brīfingā žurnālistiem sacīja Valsts departamenta pārstāvis Metjū Millers.

"Mēs esam informēti, ka "Vagner" cenšas tranzītā vest materiālus, lai palīdzētu Krievijas karam caur Mali, un ir gatavs šiem darījumiem izmantot viltotus dokumentus," sacīja Millers. "Patiesībā ir pazīmes, ka "Vagner" ir mēģinājis iegādāties militārās sistēmas no ārvalstu piegādātājiem un nosūtīt šos ieročus caur Mali kā trešo pusi," piebilda ASV valsts departamenta pārstāvis.

"Pagaidām mēs neesam redzējuši nekādas norādes, ka šīs iegādes būtu pabeigtas vai izpildītas, taču mēs rūpīgi uzraugām situāciju," sacīja Millers. Viņš piebilda, ka ASV ir noteikušas sankcijas cilvēkiem un organizācijām "vairākos kontinentos", kas, kā konstatēts, "atbalsta "Vagner" militārās operācijas", un Vašingtonai drīzumā būs vairāk sakāmā par mēģinājumu nosūtīt militāro aprīkojumu caur Mali.

Šā mēneša sākumā Francijas parlaments pieņēma rezolūciju, aicinot Eiropas Savienību oficiāli pasludināt "Vagner" algotņu spēkus par "teroristu grupu". ASV janvārī pasludināja "Vagner" par "starptautisku kriminālo organizāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!