Foto: AP/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 9. februārī, Krievijas privātā militārā uzņēmuma "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins paziņojis, ka grupējums ir pārtraucis vervēt cietumniekus ar mērķi cīnīties Ukrainā, ziņo aģentūra "Reuters".

"Militārā uzņēmuma "Vagner" organizētā cietumnieku vervēšana ir pilnībā apturēta. Mēs tagad pildām visus pienākumus pret tiem, kuri pie mums strādā," apgalvo Prigožins.

Krievijas militārā grupa "Vagner" uzsāka vervēt cietumniekus aizvadītā gada vasarā. Vervēšanā personīgi piedalījies pats Prigožins, kurš PSRS laikā deviņus gadus pavadīja cietumā. "Vagner" solīja ieslodzītajiem brīvību pēc sešiem Ukrainā nokarotiem mēnešiem.

"Vagner" nav publicējuši datus, cik notiesāto pievienojās uzņēmumam. Tomēr novembrī publiskotie Krievijas statistikas dati liecina, ka valsts ieslodzīto skaits laika periodā no augusta līdz novembrim samazinājās par 20 000. Tas ir lielākais kritums pēdējās desmitgades laikā. Balstoties uz janvāra datiem, šis skaita kritums ir apstājies.

ASV izlūkdienests uzskata, ka "Vagner" uz Ukrainu nosūtījuši aptuveni 40 000 notiesāto, kas veidojis lielāko daļu no uzņēmuma karavīriem, decembrī ziņoja aģentūra.

Pēdējos mēnešos grupējums spēlējis lielu lomu Krievijas karā pret Ukrainu. "Vagner" algotņi mēnešiem ilgi uzbrukuši Doņeckas apgabala pilsētai Bahmutai.

Janvārī Krievijas mediji publicēja video materiālus, kuros redzams Prigožins ar pirmo sešus mēnešus nodienējušo cietumnieku grupu. "Atcerieties, ka dzīve jums ir devusi šo iespēju. Jūs neatteicāties no šī goda. Jūs aizstāvējāt dzimteni un bijāt gatavi mirt šajās 180 dienās," grupai teica Prigožins.

Iepriekš slepenais uzņēmums un tā dibinātājs Prigožins Ukrainā notiekošo cīņu kontekstā ieguvuši plašāku sabiedrības atpazīstamību. Atpazīstamību veicinājusi arī Prigožina izteiktā kritika pret Krievijas militāro vadību un konkrētām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!