Foto: Kadrs no video

Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi varētu būt saistīti ar kāda sīrieša spīdzināšanu, nogalināšanu un līķa apgānīšanu. Neatkarīgais medijs "Novaja gazeta" identificējis vienu no iespējamiem varmākām.

2017. gada vasarā internetā sāka klejot video fragments, kurā vairāki krieviski runājoši bruņoti vīrieši, domājams, privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi, ar veseri sit zemē guļošu arābu ārienes vīrieti civilā apģērbā, paši par notiekošo uzjautrinoties.

Spīdzinātāju sejas aizsedz lakati vai maskas. Taču jauns pavērsiens sekoja 2019. gada novembrī, kad tīklos parādījās vēl trīs video ieraksti no šī paša notikuma.

Otrajā video spīdzinātais vīrietis nekustīgi guļ zemē – vai nu bez samaņas, vai jau miris. Viens no kaujiniekiem ierakstā ar nazi griež nost vīrieša galvu un pārējie viņu uzmundrina un dod padomu kaulu pārcirst ar karavīra lāpstiņu.

Pēc tam ar lāpstiņu tiek nocirstas upura rokas. "Kājas vajag atstāt, aiz tām pakārsim," notiekošo komentē viens no kaujiniekiem.

Uzmanību! 18+ Video satur vardarbību un nepatīkamus skatus!

Ceturtajā video ķermenis bez galvas un rokām ir pakārts aiz kājām. Uz viņa krūtīm krievu valodā uzrakstīts "Par VDV" [VDV – Krievijas gaisa desanta karaspēka apzīmējums]. Līķis tiek apliets ar benzīnu un aizdedzināts. Varmākas turpina uzjautrināties un izteikt ciniskas piezīmes.

Arābu presei izdevās identificēt upuri. "Jesr Press" ziņoja, ka tas ir 1986. gadā Deir ez Zorā dzimušais Mohameds Taha Ismails al Abdulla. Saskaņā ar medija ziņām viņš kara laikā aizbēdzis no Sīrijas un strādājis ķieģeļu fabrikā Libānā.

2017. gada jūnijā viņš atgriezies Sīrijā, kur viņš nekavējoties iesaukts prezidenta Bašara al Asada armijā. Vīrietis no armijas dezertējis, taču viņš noķerts un nežēlīgi noslepkavots Homsas provinces Šairā.

Visi izrēķināšanās personāži ierakstā ir aizseguši savas sejas, taču viens no iesaistītājiem ar fotokameru rokās kādā brīdī redzams ar atklātu seju.

"Novaja gazeta" komanda attēlu ar vīrieša seju ielādēja programmā, kas spēj atrast līdzīgas sejas sociālajā tīklā "VKontakte". Ar šādu metodi izdevās atrast vairākus foto ar šo vīrieti vairāku lietotāju galerijās.

Lai gan pie šiem foto persona nebija rakstiski identificēta, žurnālistiem izdevās savilkt pavedienus un noskaidrot personas iespējamo identitāti.

Kā raksta "Novaja gazeta", tas ir Staņislavs D. (uzvārdu medijs neatklāj, lai pasargātu algotņa ģimeni). Medija rīcībā esot šī vīrieša pases kopija un pašrocīgi aizpildīta privātās militārās kompānijas "Vagner" drošības dienesta anketa, autobiogrāfija un apliecinājums par informācijas neizpaušanu.

Stājoties darbā "Vagner", Staņislavs D norādījis, ka dienējis Stavropoles policijas patruļdienestā. Viņa amats algotņu kompānijā bijis strēlniek-izlūks.

Savukārt Ukrainas aktīvisti sociālajos tīklos ziņo, ka "Novaha gazeta" identificētā persona ir 1990. gadā dzimušais Staņislavs D, kurš karojis arī pret Ukrainu Donbasā un atklāj arī viņa uzvārdu. Vīrieša vārds atrodams arī vietnē "Mirotvorec", kurā Ukrainas aktīvisti uzskaita visas personas, kas iesaistījušās Krievijas vadītājā agresijā pret Ukrainu.

Pārējos spīdzināšanas dalībniekus, ja vien vēlēsies, varēs noskaidrot Krievijas izmeklētāji, norāda "Novaja gazeta". Divi darbojošies personāži ierakstā tiek uzrunāti ar segvārdiem Pamirs un Vilks. Savukārt "Novaja gazeta" publikācijas gatavošanas laikā tīmeklī uzradās foto no izrēķināšanās vietas, kurā pie pakārtā līķa pozē četri algotņi ar neaizsegtām sejām.

Jau ziņots, ka privātā militārā kompānija "Vagner" medijos tiek saistīta ar Kremli un prezidentam Vladimiram Putinam tuvo uzņēmēju Jevgēniju Prigožinu. Pirmās ziņas par "Vagner" algotņu darbošanos medijos parādījās saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un militāro operāciju Sīrijā.

Tagad ir ziņas par vagneriešu darbošanos arī vairākās Āfrikas valstīs, piemēram, Mozambikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!