Foto: EPA/Scanpix/LETA

Uz Ankaru ar mums skaidroties varat nebraukt un vispār – jūs esat teroristu “atskurbtuve”. Tā vienā teikumā varētu aprakstīt Turcijas prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana pirmdien izskanējušo vēstījumu Zviedrijai un Somijai, kuras cer pievienoties NATO.

Ja abas tradicionāli neitrālu politiku piekopušās Ziemeļvalstis pievienotos militārajai aliansei, mēs varētu runāt ne tikai par fundamentālām izmaiņām starptautiskās drošības arhitektūrā, bet arī par smagu triecienu diktatoram Vladimiram Putinam. Kremļa saimnieks regulāri sūdzējies par NATO izplešanos un ar savām darbībām – tostarp asiņaino iebrukumu Ukrainā – cerējis panākt, ka pasaule, bīdamās no pussalūzušas bruņutehnikas, kas aptriepta ar "Z" burtiem, sāk dejot pēc viņa stabules. Somijas un Zviedrijas gatavība pievienoties NATO liecina, ka agresora politika ir panākusi tieši pretēju efektu.

Aliansei iespējams pievienoties tikai tad, ja tam piekrīt visas NATO dalībvalstis, tostarp Turcija. Signāli, kas nākuši no Ankaras, ap Somijas un Zviedrijas pieteikumiem likuši savilkties plašiem, pelēcīgiem mākoņiem. Un pagaidām šķiet, ka tieši Turcijai būs teikšana par to, vai šie mākoņi izklīdīs vai arī tieši pretēji – sāksies spēcīgas lietusgāzes…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!