Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 3,5 miljoni Eiropas Savienības (ES) pilsoņu pieteikušies Lielbritānijas pastāvīgā iedzīvotāja statusam programmas ietvaros, kas tika uzsākta pēc breksita referenduma, ceturtdien pavēstīja valdība.

Šis skaits ir tuvs tam ES pilsoņu skaitam, kas atbilstoši aplēsēm dzīvoja Lielbritānijā, kad Apvienotās Karalistes pilsoņi ar nelielu balsu pārsvaru 2016. gada jūnijā nobalsoja par izstāšanos no ES. Tas arī nozīmē, ka masveida izceļošana, ko prognozēja dauzi politiķi un komentētāji, nav notikusi.

"[3,5 miljonu] robežzīmē ir sasniegta laikā, kad līdz termiņa beigām 2021. gada 30. jūnijā atlicis ir vairāk nekā gads, un tas padara to par lielāko šāda veida programmu Lielbritānijas vēsturē," norādīja Iekšlietu ministrija.

"ES pilsoņi ir daļa no šīs sabiedrības struktūras," norādīja imigrācijas ministrs Kevins Fosters. "Viņi ir mūsu draugi, ģimene un kaimiņi, bagātinot mūsu kultūru un kopienu," viņš piebilda.

Lielbritānija oficiāli izstājās no ES 31. janvārī. Premjerministrs Boriss Džonsons solījis pabeigt sarunas par Lielbritānijas nākotnes attiecībām ar ES līdz gada beigām.

Kopš Covid-19 pandēmijas izraisīšanās Londonas un Briseles sarunas noris videokonferenču formātā, tomēr vēl pirms tam daudzi eksperti brīdināja, ka šī termiņā ievērošana nešķiet reālistiska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!