Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 700 Katalonijas pašvaldību mēri sestdien pulcējās Barselonā, lai apliecinātu atbalstu oktobra sākumā gaidāmajam neatkarības referendumam, ko Spānija pasludinājusi par nelikumīgu.

Kā ziņots, Spānijas prokuratūra šonedēļ uzaicināja uz nopratināšanu tos Katalonijas mērus, kuri apņēmušies atvēlēt savu pašvaldību telpas balsojuma rīkošanai, paziņojot, ka nepakļaušanās gadījumā viņi var tikt arestēti, un brīdinot, ka jebkāda iesaistīšanās referenduma rīkošanā var tikt klasificēta kā pilsoniskā nepakļaušanās, kā amata pilnvaru un sabiedrības īpašuma ļaunprātīga izmantošana.

Nesot neoficiālos Katalonijas neatkarības karogus un skandējot "Mēs balsosim!", mēri sestdien sapulcējās Barselonas centrā, kur tikās ar Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu.

"Tas ir negods, ka mums ir valdība, kas nav gatava uz dialogu, bet cenšas vajāt un iebiedēt mērus un medijus," paziņoja Barselonas kreisi noskaņotā mēre Ada Kolau.

Kā liecina asociācijas "Mēri par neatkarību" dati, šobrīd 740 no 948 Katalonijas pašvaldību līderiem apņēmušies atļaut izmantot pašvaldību telpas referenduma rīkošanai.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs savukārt aicinājis Katalonijas mērus "pakļauties likumam un nepiedalīties nelikumīgajā referendumā", solot to bloķēt.

Spānijas policija pēdējo dienu laikā rīkoja reidus vairāku laikrakstu birojos un spiestuvēs, meklējot referenduma biļetenus, skrejlapas un balsošanas urnas, bet Katalonijas Augstākā tiesa piektdien vērsās pie septiņiem laikrakstiem ar brīdinājumu nepublicēt referenduma kampaņas materiālus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!