Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairāki ASV likumdevēji otrdien aicinājuši piemērot Krievijai preventīvas sankcijas un paplašināt ieroču piegādi Ukrainai.

Pēc vizītes Ukrainā trīs likumdevēji, visi armijas veterāni, pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins nopietni domā par uzbrukumu.

Rietumos un Kijevā valda bažas, ka Maskava varētu plānot jaunu iebrukumu Ukrainā, un ASV brīdinājušas Maskavu, ka šādam solim būtu nopietnas ekonomiskās sekas.

Krievija ir savilkusi aptuveni 100 000 karavīru pie Ukrainas robežām.

"Mums vairāk jāuztraucas par Putina atturēšanu, nevis provocēšanu," žurnālistiem sacīja demokrāts Sets Moultons.

"Ja Putins iebruks, es gribu, lai viņš zinātu, ka viņam nākamo piecu minūšu laikā būs grūti iegādāties gāzētu ūdeni no tirdzniecības automāta, nevis, ka NATO sasauks konferenci, lai diskutētu, ko darīt tālāk nākamo nedēļu laikā," sacīja Moultons.

ASV prezidents Džo Baidens pagājušajā nedēļā videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV piemēros Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Kongresmenis Maiks Volcs, kurš pārstāv Republikāņu partiju, sacīja, ka ASV jau tagad vajadzētu piemērot Krievijai sankcijas par situācijas destabilizāciju. Viņš arī aicināja Baidena administrāciju nekavējoties piegādāt Ukrainai ieročus, tostarp pretgaisa aizsardzības raķetes.

Demokrāts Rūbens Gajego norādīja, ka Ukraina var atvairīt Putinu, pārliecinot viņu, ka iebrukums būs asiņains un ilgstošs.

"Tas būs eksistenciāls drauds viņa vadībai, ja viņš cietīs šāda veida milzīgus zaudējumus," piebilda Gajego.

Tomēr, līdzīgi kā Baidens, visi trīs Pārstāvju palātas deputāti noraidīja ASV karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!