Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc vairāku ministru atkāpšanās no viņa vadītā kabineta Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons nonācis politiskajā krīzē, kas var apdraudēt arī viņa iespējas palikt ietekmīgajā amatā.

Jaunais finanšu ministrs Nadhims Zahavi aicinājis valdību būt vienotiem pēc tam, kad viņa priekštecis šajā amatā, kā arī veselības sekretārs un vairāki jaunākie ministri pameta Džonsona valdību Taču premjerministra valdību ir skārušas vēl piecas atkāpšanās, kopumā pēdējās diennakts laikā atkāpjoties 15 amatpersonām, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Paredzēts, ka trešdien premjers stāsies parlamenta deputātu priekšā, lai atbildētu uz viņu jautājumiem par valdības darbu.

Džonsona valdība nonāca krīzē pēc finanšu ministra Riši Sunaka un veselības ministra Sadžida Džavida atkāpšanās. Abi par savu aiziešanu no Džonsona valdības paziņoja otrdien. Iemesls tam bija skandāls par Džonsona lēmumu iecelt Krisu Pinčeru par Konservatīvās partijas uzrauga vietnieku parlamentā šā gada sākumā. Pinčers jūnija izskaņā atkāpās. Izskanējušas apsūdzības, ka viņš kādā klubā apgrābstījis divus vīriešus. Džonsons atzinis, ka Pinčera iecelšana bijusi "slikta kļūda", neskatoties uz to, ka zinājis par apsūdzībām, kas par viņu izskanējušas.

Trešdien sekoja vēl piecas atkāpšanās no amata, krēslu atstājot izglītības ministrijas pārstāvjiem Vilam Kvinsam un Robinam Vokeram, Valsts kases ministram Džonam Glenam un ministru palīdzēm Laurai Trotai un Felisitijai Bučanai.

Strīds par Pinčera iecelšanu amatā izcēlies pēc tam, kad premjerministra pozīcijas iedragājis "Partygate" skandāls un neapmierinātība saistībā ar nodokļu paaugstināšanu.

Džonsons izturēja neuzticības balsojumu starp toriju deputātiem pagājušajā mēnesī, kas nozīmē, ka saskaņā ar pašreizējiem partijas noteikumiem vēl viens šāds balsojums nevar notikt vismaz gadu.

BBC norāda, ka Džonsons amatu varētu zaudēt, ja Konservatīvā partija mainītu noteikumus un ļautu rīkot vēl vienu neuzticības balsojumu šovasar vai rudenī. Tāpat arī pats Džonsons, saskaroties ar politisko spiedienu, var lemt par atkāpšanos no premjera amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!