Lielākā daļa ASV iedzīvotāju šaubās, vai ASV uzvarēs karā Irākā, un uzskata, ka prezidenta Džordža Buša administrācija apzināti maldinājusi amerikāņus par Irākas rīcībā esošajiem ieročiem, liecina "USA Today"/CNN/"Gallup Poll" veiktas aptaujas rezultāti.
Trešdien laikrakstā "USA Today" publicēta aptauja arī rāda, ka, neskatoties uz šaubām, lielākā daļa amerikāņu uzskata, ka bija pareizi nosūtīt karaspēku, lai gāztu Irākas diktatoru Sadamu Huseinu.

Šī ir pirmā reize, kad vairāk nekā puse aptaujāto amerikāņu - 51% - uzskata, ka Buša administrācija apzināti maldināja sabiedrību, paziņojot par Irākas rīcībā esošiem masveida iznīcināšanas ieročiem, raksta "USA Today".

Bušs kā galveno attaisnojumu iebrukumam Irākā 2003.gadā minēja Irākas spējas vai nodomus iegūt bioloģiskos, ķīmiskos vai kodolieročus, taču šādi ieroči Irākā nav tikuši atrasti.

Pēdējos mēnešos, turpinoties asiņainai vardarbībai Irākā, uzticība Buša Irākas politikai aptaujās pakāpeniski sarūk.

Atklājums, ka Baltais nams bijis saistīts ar CIP aģentes - ievērojama Irākas kara kritiķa sievas - identitātes atklāšanu pievērsis sabiedrības uzmanību tam, kā Buša administrācija gatavoja attaisnojumus iebrukumam Irākā.

Kā liecina "USA Today"/CNN/"Gallup Poll" aptaujas rezultāti, 32% amerikāņu netic ASV uzvarai Irākas karā, 21% uzskata, ka ASV var uzvarēt, taču nedomā, ka uzvarēs. Tikai 43% amerikāņu ir pārliecināti par uzvaru Irākā.

53% respondentu tomēr sacīja, ka lēmums nosūtīt ASV spēkus uz Irāku nebija kļūda, un tas ir spēcīgākais atbalsts karam kopš vēlēšanām Irākā janvārī.

Tomēr 58% aptaujāto šaubās, vai ASV spēs izveidot stabilu demokrātiju Irākā, raksta "USA Today".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!