Foto: AFP/Scanpix

Vairums Krievijas iedzīvotāju tic, ka viņu valsts karavīri nepiedalās cīņās Ukrainas austrumos, bet gandrīz puse priecātos, ja izrādītos, ka viņi tur tomēr ir, atsaucoties uz publiskā viedokļa aptauju, vēsta aģentūra "Reuters".

Neatkarīgā socioloģisko pētījumu centra "Levada" aptaujā secināts, ka Kremļa apgalvojumiem, ka Krievijas karavīri nav iesaistīti cīņās ar Ukrainas valdības spēkiem Donbasā, netic 25 % respondentu.

53 % atbildēja, ka tic Kremļa paziņojumiem.  45 % aptaujāto reaģētu pozitīvi, ja atklātos, ka Krievijas karavīri piedalās kaujās Ukrainā, savukārt 34 % to neatbalstītu.

Aptauja notikusi no 14. līdz 17. novembrim, tās laikā iztaujāti 1600 cilvēki.

NATO spēku komandieris trešdien paziņoja, ka Krievijas karavīri nodrošina Austrumukrainas prokrievisko kaujinieku spēku "mugurkaulu". Krievija sākotnēji noliedza arī savu karavīru klātbūtni ārpus militārajām bāzēm Krimā, bet vairākas nedēļas pēc pussalas aneksijas Kremļa saimnieks Vladimirs Putins atzina, ka karavīri tur bijuši, atgādina "Reuters".

Aktīvistu grupas, kas apvieno Krievijas karavīru mātes, ir ziņojušas par gadījumiem, kad Krievijas karavīri ir nogalināti vai ievainoti Ukrainā. Kijeva un Rietumi norāda, ka Krievijas spēku invāzija augustā mainīja kara gaitu par labu nemierniekiem.

Bijušais prokrievisko kaujinieku komandieris un "Doņeckas Tautas Republikas" bijušais aizsardzības ministrs Igors Girkins (Strelkovs) labējam laikrakstam "Zavtra" pagājušajā nedēļā pastāstīja, ka augusta uzbrukumu Ukrainas spēkiem realizēja Krievijas karavīri, kas "atrodas atvaļinājumā".

Separātistu vienības bijušas pakļautas Krievijas spēkiem, bet "atvaļinātie" vadījuši uzbrukumu Mariupolei.

Rietumi ir apsūdzējuši Maskavu, ka tā separātistus nodrošina ar naudu, ieročiem un karavīriem. Krievija noliedz, ka būtu iesaistīta militārajā konfliktā. Visi krievi, kas karo Ukrainā, ir brīvprātīgie, norāda Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!