Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Līdz 80% Ukrainas iekšienē pārvietoto personu negrasās atgriezties savās agrākajās dzīves vietās, konkrēti, Donbasā, ceturtdien pavēstīja Ukrainas uz laiku okupēto teritoriju un valsts iekšienē pārvietoto personu jautājumu ministra vietnieks Jurijs Hrimčaks.

"60 līdz 80% valsts iekšienē pārvietoto personu negrasās atgriezties," viņš sacīja. "Cilvēki paši jau ir nolēmuši, ka paliks tajā teritorijā, kur viņi ir iesakņojušies, bērni apmeklē skolas, atraduši darbu, un viņiem nav karstas vēlēšanās kaut kur atkal pārcelties."

Ukrainas Sociālo jautājumu ministrija reģistrējusi 1 494 806 cilvēkus, kas piespiedu kārtā pārcēlušies no Krievijas okupētās Krimas un promaskavisko teroristu kontrolētās Donbasa daļas.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!