Foto: Reuters/Scanpix
Vairums Odesas traģēdijas upuru nomira no saindēšanās ar hloroforma gāzi, paziņoja Ukrainas Iekšlietu ministrija.

Sadursmēs Odesas ielās un ugunsgrēkā Arodbiedrību namā 2.maijā kopumā bojā gāja 48 cilvēki, no kuriem astoņi - no šautām brūcēm, desmit pēc kritiena no augstuma, mēģinot izglābties no ugunsgrēka Arodbiedrību namā. Savukārt pārējie 32 upuri nomira no saindēšanās ar dūmiem un gāzēm, pavēstīja ministrijas Izmeklēšanas departamenta vadītājs Vitālijs Sakals.

Notikumu vietā pēc ugunsgrēka savākto gruvešu un pelnu ekspertīzē atklātas hloroforma pēdas. Hloroforms neietilpst naftas produktu un degmaisījumu sastāvā, kas izmantots ēkas aizdedzināšanā, norādīja Sokols.

Eksperti norāda, ka hloroforma tvaiku ieelpošana lielā daudzumā izraisa elpošanas apstāšanos.

"Tādēļ tieši šīs vielas izdalīšanās ugunsgrēka laikā acīmredzot izraisīja cilvēku nāvi ēkā. Kopumā 32 cilvēki nenomira no augstas temperatūras [ugunsgrēkā]," skaidroja izmeklētājs.

Ukrainas Iekšlietu ministrija vērusies pie Izraēlas vēstniecības Ukrainā, lūdzot šīs valsts ekspertu palīdzību padziļinātas pārbaudes veikšanā, lai noskaidrotu, cik daudz hloroforma atradās ēkā, kādās proporcijās tas bija un vai tas bija sajaukts ar benzīnu vai dīzeļdegvielu.

Maisījums, kas saturēja hloroformu, prokrievisko ekstrēmistu ieņemtajā Arodbiedrību ēkā atradās vairākas dienas pirms traģiskā ugunsgrēka, pavēstīja Sokols.

Jau ziņots, ka nekārtības 2.maijā Odesā sākās, kad ar nūjām un šaujamieročiem bruņoti cilvēki uzbruka Ukrainas vienotības atbalstītāju mītiņam. Sadursmēs ar prokrieviskajiem ekstrēmistiem iesaistījās arī ukraiņu futbola fani.

Prokrieviskie spēki patvērās Arodbiedrību namā, bet, pusēm savstarpēji pielietojot degmaisījuma pudeles, daudzstāvu ēkā izcēlās ugunsgrēks, kurā dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku.

Par drošības spēku bezdarbību sadursmju laikā no amata atstādināts Odesas apgabala milicijas priekšnieks.

Kā liecina neskaitāmi fotoattēli un videomaterāli no sadursmēm Odesā, vietējā milicija ne tikai neiesaistījās sadursmju novēršanā, bet aktīvi aizsargāja prokrieviskos ekstrēmistus, kas ar šaujamieročiem apšaudīja Ukrainas atbalstītāju mītiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!