Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairums Skotijas iedzīvotāju atbalsta neatkarību no Apvienotās Karalistes, konstatēts trešdien publiskotajā pētījumu centra "YouGov" aptaujā.

Neatkarīgas Skotijas atbalstītāju pozīcijas nostiprinājušās, cita starpā arī pateicoties pozitīvajam vērtējumam, ko reģionālā valdība izpelnījusies ar savu Covid-19 krīzes politiku. Pēc laikraksta "The Times" pasūtījuma veiktajā aptaujā konstatēts, ka 53% Skotijas iedzīvotāju referendumā balsotu par neatkarību, un, salīdzinot ar janvāri, neatkarības atbalstītāju proporcija augusi par diviem procentpunktiem, turklāt tas ir augstākais atbalsts Skotijas neatkarībai līdzšinējā "YouGov" pētījumu vēsturē.

Tā ir kārtējā aptauja, kas liecina, ka atbalsts Skotijas neatkarībai pieaug, un tas savukārt var uzstājīgākas padarīt prasības pēc vēl viena referenduma šajā jautājumā. 2014.gadā skoti ar 55% pret 45% izstāšanos no Apvienotās Karalistes noraidīja.

Reģionā valdošā Skotu Nacionālā partija (SNP) uzstāj uz tiesībām rīkot atkārtotu referendumu, savukārt Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons uzskata, ka 2014.gada referenduma iznākums bijis pārliecinošs un ka tas ir jārespektē.

Jaunākajā aptaujā arī konstatēts, ka SNP ir ceļā uz vēl nepieredzētu vairākumu Skotijas parlamentā pēc nākamā gada vēlēšanām, kas potenciāli var izraisīt konstitucionālu sadursmi ar Vestminsteru. Lielā mērā atbalsta pieaugums saistāms ar skotu atšķirīgo vērtējumu Skotijas un Apvienotās Karalistes valdībām.

72% respondentu uzskata, ka Skotijas pirmā ministre un SNP līdere Nikola Stērdžena ar pienākumiem galā tiek samērā labi, savukārt par Džonsonu šāds vērtējums ir tikai 20%. Stērdženas Skotijas valdība ir atbildīga par veselības politiku, un viņa attiecībā uz Covid-19 krīzes ierobežojumu atcelšanu bijusi piesardzīgāka nekā Džonsons.

Skotijā, kur dzīvo 10% Apvienotās Karalistes iedzīvotāju, kopš jūlija vidus nav bijis neviens ar Covid-19 saistīts nāves gadījums. Apvienotajā Karalistē kopumā šajā laikā bijuši 1362 ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi, tiesa gan, Lielbritānijā tiek izmantota plašāka nāves gadījumu uzskaites metodoloģija. "YouGov"aptaujā no 6. līdz 10.augustam iztaujāti 1142 pieaugušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!