Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā 80% ārkārtīgi vērtīgo Timbuktu bibliotēkā glabāto seno manuskriptu bija slepus izvesti no pilsētas vēl pirms radikālie Mali islāmisti sāka iznīcināt vēsturiskās pilsētas mantojumu, noskaidrojis laikraksts "Spiegel".

No radikālo Mali islāmistu rokām, kuri nesen vēl netraucēti saimniekoja valsts ziemeļos, ir paglābts daudz lielāks daudzums vērtīgo manuskriptu, nekā uzskatīts līdz šim, "Spiegel" uzzināja Vācijas Ārlietu ministrijā.

Mali islāmisti, kas senajā Tibuktu pilsētā jau bija izpostījuši senas svētnīcas un kapenes, atkāpjoties no pilsētas Francijas vadītās militārās ofensīvas dēļ, janvārī aizdedzināja bibliotēku ar seniem un ārkārtīgi vērtīgiem manuskriptiem, kas datēti sākot ar 13. gadsimtu.

Tomēr vairāk nekā 200 000 dokumentu jeb aptuveni 80% no visiem krājumiem, slepus izvesti no pilsētas vēl pirms liktenīgās janvāra dienas, laikraksts uzzināja ministrijā, kas sniedza palīdzību manuskriptu glābšanas operācijai.

Daudzi manuskripti no pilsētas izvesti privātos transportlīdzekļos un nogādāti Mali galvaspilsētā Bamako. Daļa no tiem slēpti zem salātu un augļu kravām. Glābšanas operāciju vadīja Mamma Haidara Memoroālā bibliotēka, bet Vācijas vēstniecība apmaksāja automašīnu degvielu un arhīva kastes 4000 manuskriptu uzglabāšanai, skaidro "Spiegel".

Tagad prioritāte ir manuskriptu kataloģizēšana un saglabāšana nākamajām paaudzēm, norāda Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle.

Pēc pagājušā gada martā Mali notikušā valsts apvērsuma radušās jukas izmantoja radikālie islāmisti un tuaregu nemiernieki, kuri pārņēma kontroli pār lielu valsts ziemeļu daļu. Tuaregu un islāmistu alianse drīz vien izjuka un islāmistu radikāļi pārņēma savā kontrolē Mali ziemeļu daļas lielākās pilsētas. Radikāļi ieviesa šariata likumus un izpostīja desmitiem senu kapeņu Timbuktu.

Islāmistu grupējumi, kas sasistīti ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", sāka ieņemt jaunas teritorijas un virzīties galvaspilsētas Bamako virzienā, radot bažas, ka Mali var kļūt par teroristu patvēruma vietu. Lai apturētu islāmistu virzīšanos, janvārī Mali armijai palīgā nāca Francijas spēki, kas ar plašiem gaisa triecieniem un sauszemes operāciju ir padzinuši islāmistus no galvenajām pilsētām. Cīņa ar kaujiniekiem, kuri slēpjas tuksnesī un kalnainajā Alžīrijas pierobežā, turpinās.

Janvārī, atkāpjoties no Timbuktu, islāmisti aizdedzināja bibliotēku, kurā atradās tūkstošiem ārkārtīgi vērtīgu senu manuskriptu, daži no tiem datēti ar 13. gadsimtu.

"Tā ir taisnība. Viņi tos nodedzināja. Viņi nodedzināja arī vairākas ēkas. Bija arī kāds puisis, kurš uz ielas svinēja [franču karavīru ierašanos] un viņu arī nošāva," telefonintervijā no Mali galvaspilsētas Bamako paziņoja pilsētas mērs Halle Ousmani Cise.

Manuskripti glabāti divās ēkās - vecā noliktavā un Dienvidāfrikas finansētā Ahmeda Babas institūtā. Abas ēkas ir nodedzinātas, bet mērs nevarēja atbildēt, vai ir cerības, ka daļa manuskriptu ir saglabājušies. Tomēr jau drīz pēc tam izskanēja ziņas, ka daļa manuskriptu varētu būt paglābti. Nav ari zināms, cik un vai bibliotēkā glabāto manuskriptu kaujinieki ir nevis sadedzinājuši, bet paņēmuši līdzi, lai pārdotu melnajā tirgū, zinot to lielo vērtību.

Vērtīgie Timbuktu manuskripti, paslēpti koka stumbros un kastēs zem smiltīm, kā arī alās, ir pārdzīvojuši gadsimtus. Lielākā daļa no tiem ir rakstīti arābu valodā, daži arī Āfrikas valodās, bet viens ebreju mēlē. Tie aptver plašu jautājumu loku, to skaitā astronomiju, dzeju, mūziku, medicīnu un sieviešu tiesības. Vecākais manuskripts datēts ar 1204. gadu.


Kāds pētnieks no Ahemda Babas institūta, kurš Timbktu pameta pagājušajā gadā, pastāstīja, ka tikai daļa manuskriptu ir digitalizēta. "Tie aptver ģeogrāfiju, vēsturi un reliģiju. Mums bija viens turku valodā. Mēs nezinām, par ko tas bija," stāsta pētnieks Seido Traore.

Uzbrukumi tika sarīkoti divas dienas pēc tam, kad Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) nosauca Timbuktu pilsētu par apdraudēto pasaules mantojuma vietu Mali ziemeļos notiekošo nemieru dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!