Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV pirmdien, 14. decembrī, varētu sākt iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19 ar uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātajām vakcīnām, piektdien, 11. decembrī, pavēstīja ASV veselības ministrs Alekss Azars.

Pēc tam, kad regulatora sasaukta ekspertu komiteja bija nobalsojusi par pielietojuma ārkārtas apstiprinājumu divu devu vakcīnai cilvēkiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, šobrīd notiek darbs pie pēdējām detaļām, ASV telekanāliem sacīja ministrs.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) piektdien izplatīja paziņojumu, ka tā apliecinājusi "Pfizer" –pārvalde tagad "ātri strādās pie tā, lai pabeigtu darbu pie pielietojuma ārkārtas apstiprinājuma un to izsniegtu".

ASV varasiestādes tagad strādā ar "Pfizer" pie loģistikas jautājumiem, un "mēs varētu pieredzēt, ka cilvēki jaunnedēļ tiek vakcinēti pirmdien, otrdien", telekanālam ABC sacīja Azars.

"Tātad, tas ir ļoti tuvu. Tā tiešām ir pēdējo punktu uzlikšana uz "i" un pēdējo šķērssvītru pārvilkšana pār "t"," piebilda ministrs.

Pēdējo uzdevumu vidū ir faktu lapu sagatavošana ārstiem, telekanālam "Fox Business" sacīja Azars.

Tiklīdz vakcīna būs saņēmusi pielietojuma ārkārtas apstiprinājumu, federālās valdības operācijas "Warp Speed" programma pārraudzīs izplatīšanu uz tūkstošiem vietu visā valstī.

Pirms tas notiek, ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC) komitejai ir jārekomendē šī vakcīna, un tad CDC ir šī rekomendācija jāapstiprina.

No šīm sanāksmēm pirmā notiks piektdien, bet otrā - svētdien, tomēr šobrīd uz tām jau raugās kā uz formalitāti.

Ekspertu komiteja ceturtdien balsojumā ar 17 balsīm "par", četrām "pret" un vienam atturoties apstiprināja "Pfizer" vakcīnu, kas klīniskajos izmēģinājumos bijusi par 95% efektīva.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests otrdien sācis programmu iedzīvotāju vakcinēšanai pret Covid-19.

Aptuveni 70 slimnīcās visā Lielbritānijā cilvēkiem, kas vecāki par 80 gadiem, un veselības aprūpes darbiniekiem tiks injicēta ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu.

Lielbritānija ir pirmā valsts pasaulē, kas izmantos šo vakcīnu, ko Lielbritānijas zāļu aģentūra apstiprināja pagājušajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!