Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās būtu tikpat liela britu vēlētāju nodošana, cik palikšana ES, izteicies Apvienotās Karalistes politiķis un bijušais finanšu ministrs Filips Hamonds.

"Absurdi uzskatīt, ka visi 52% vēlētāju, kuri nobalsoja par izstāšanos [no ES], atbalstīja izstāšanos bez vienošanās," politiķi citē portāls "Politico". Tāpat Hamonds norādīja, ka nav dots mandāts jeb tautas pilnvarojums, lai īstenotu bezvienošanās "Brexit".

Eksministrs apgalvoja, ka bezvienošanās "Brexit" būtu uzskatāms par tikpat lielu referenduma rezultāta nodošanu kā palikšana ES.

Hamonds atkāpās no amata Lielbritānijas valdībā pēc tam, kad par Apvienotās Karalistes premjeru tika ievēlēts Boriss Džonsons, kurš asi kritizējis savas priekšteces Terēzas Mejas panākto "Brexit" vienošanos ar ES, kā arī nav izslēdzis Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās.

Referendumā, kas notika 2016. gadā, Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstīja 52% vēlētāju. Sākotnēji Apvienotajai Karalistei ES bija jāpamet 29. martā, taču izstāšanos vairākkārt atlika. Šobrīd paredzēts, ka Lielbritānija ES atstās 31. oktobrī. Premjerministrs Džonsons solījis, ka līdz šim datumam arī īstenos "Brexit".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!