Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas valdošās Reformu partijas koalīcijas partneres - "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL) un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - pirmdien aicinājušas Reformu partijas līderi, premjerministru Tāvi Reivasu atkāpties pašam, negaidot neuzticības balsojumu parlamentā.

Šādu priekšlikumu premjeram izteikušas IRL valde un frakcija un SDE valde.

"Sociāldemokrātiem un konservatīvajiem sadarbība ar Reformu partiju šajā koalīcijā ir beigusies," ziņu aģentūrai AFP sacījusi SDE pārstāve Heidi Ojamā.

"IRL valde uzskata, ka šobrīd valdībā trūkst uzticēšanās, kas nepieciešama sadarbībai. Ja zudusi uzticēšanās, nav godīgi imitēt kopīgu valsts pārvaldīšanu, ņemot vērā Reformu partijas līderu draudus un kontaktu veidošanu jaunas valdošās koalīcijas veidošanai," ziņu aģentūrai BNS sacījis IRL pārstāvis.

"IRL uzskata par labāku neizteikt valdības vadītājam neuzticību balsošanas ceļā. Mēs piedāvājam Tāvi Reivasam pašam rīt Rīgikogu sēdē atkāpties no premjera amata," viņš norādījis, piebilstot, ka IRL ir gatava piedalīties konsultācijās par jaunas valdības veidošanu.

Arī SDE valde pirmdien piedāvāja Reivasam atkāpties un nolēma sākt konsultācijas par valdošās koalīcijas veidošanu. Kā paziņojis sociāldemokrātu līderis Jevgeņijs Osinovskis, partijai izveidojusies pārliecība, ka Reivass nespēj pieņemt Igaunijai būtiskus lēmumus.

"Esam pārliecināti, ka laika gaidīt vairs nav. Neizlēmība ievilkusies pārlieku ilgi. Pagājušā gadu desmita lēmumi ekonomikā, izglītībā, sociālajā un reģionālajā politikā vairs neved Igauniju uz priekšu mainīgajā pasaulē," izteicies Osinovskis, paužot viedokli, ka valdība daudzās jomās nodarbojusies vienīgi ar kosmētiskiem uzlabojumiem.

Pēc SDE priekšsēdētāja teiktā, arī viņa partija ir gatava sākt sarunas par jaunas vairākuma valdības veidošanu.

Osinovskis arī norādījis, ka gadījumā, ja jaunā koalīcijas valdība tiks veidota kopā ar pašreizējo Igaunijas lielāko opozīcijas spēku - Centra partiju, tad par premjeru varētu kļūt tās jaunais priekšsēdētājs Jiri Ratass.

Pats Ratass atteicās apstiprināt vairākos portālos publicēto informāciju, ka IRL un SDE viņam piedāvājuši premjera amatu. Jaunais Centra partijas priekšsēdētājs, kas nedēļas nogalē notikušajā ārkārtas kongresā tika ievēlēts šai amatā ilggadējā partijas līdera Edgara Savisāra vietā, gan atzina, ka visas trīs valdības koalīcijas partijas ir sazinājušās ar Centra partiju un izteikušas sadarbības piedāvājumus, tomēr, pēc viņa sacītā, nevarot teikt, ka kāda no tām būtu paudusi dedzīgāku vēlmi sadarboties nekā abas pārējās.

Pirmdien Igaunijas parlamentā tika iesniegts ierosinājums izteikt neuzticību Reivasam, kuru parakstījis 41 deputāts no opozīcijā esošās Centra partijas, Konservatīvās tautas partijas un Brīvās partijas. Kā vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR, neuzticības balsojums parlamentā gaidāms ne agrāk kā trešdien. Lai izteiktu neuzticību valdības vadītājam, par to ir jānobalso vismaz 51 no 101 parlamenta deputāta, bet opozīcijas partijām kopā ir tikai 42 mandāti.
Jau vēstīts, ka SDE un IRL pirmdien atteicās piedalīties koalīcijas padomes sēdē un sasauca valdes sēdes.

Reformu partijas priekšsēdētāja vietnieks, Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs norādījis, ka partijas valde otrdienas rītā apspriedīs situāciju. Pēc viņa teiktā, Igaunija "virzās uz kreisas valdības pusi, un nav saprotams, kādu lomu tajā plāno spēlēt IRL".
Tikmēr Igaunijas ārlietu ministrs, Reformu partijas priekšsēdētāja vietnieks Jirgens Ligi, komentējot šķelšanos valdībā, izdevumam "Postimees" izteicies, ka sen jau novērojis "politiskās prostitūcijas pazīmes" no koalīcijas partneru puses. Pēc viņa teiktā, pašreizējās valdības sabrukumā nav saskatāma "nekāda loģika, vienīgi vēlēšanās paspēlēties".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!