Foto: Reuters/Scanpix

Divi lieli sprādzieni trešdien atskanējuši Sīrijas galvaspilsētas Damaskas centrā, pārsvarā valdības ēku rajonā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sprādzieni notikuši pie armijas ģenerālštāba ēkas. Atbildību par tiem uzņēmusies nemiernieku "Brīvā Sīrijas armija", kura apgalvo, ka ir nogalināti desmitiem cilvēku. Savukārt valdības spēki apgalvo, ka incidentā nav gājis bojā neviens karavīrs, ir tikai ievainoti daži apsargi.

Pēc sprādzieniem vairākas stundas notikušas valdības spēku un nemiernieku apšaudes pie ģenerālštāba kompleksa. Valsts mediji ziņo, ka teroristi atklājuši uguni tuvējās ielās kompleksa apkārtnē.

Uzbrukums noticis dažas dienas pēc tam, kad "Brīvā Sīrijas armija" paziņojusi, ka pārceļ savu vadību no Turcijas uz Sīriju, lai stiprinātu cīņu pret režīma spēkiem.

Iepriekš trešdien vēstīts, ka sprādzieni atskanējuši nedaudz pirms septiņiem rītā pēc vietējā laika pie armijas ģenerālštāba mītnes. Rajonā esot dzirdami kājnieku ieroču šāvieni, stāsta BBC korespondents pilsētā. No sprādzienu skartajām ēkām paceļoties melni dūmi, stāsta aculiecinieki.

Valsts televīzija, kuras mītne atrodas netālu no sprādziena vietas, sprādzienus nosaukusi par teroristu uzbrukumu. Pie militārā štāba esot izcēlies ugunsgrēks.

Satiksme rajonā, kur notikuši sprādzieni, ir apturēta, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Bruņoti nemiernieki cīnās ar valdošo prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas  Ķīna  un  Krievija,  kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida .

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!