Foto: AFP/Scanpix

Kādreizējais neatkarīgās arodapvienības "Solidaritāte" līderis Lehs Valensa, kuram bija izšķiroša loma komunistiskā marionešu režīma gāšanā, trešdien paziņojis, ka demokrātija Polijā esot apdraudēta, un aicinājis sarīkot referendumu, lai piespiestu valdošo konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS) izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Lai gan Valensa nespēj ietekmēt valdības lēmumus, viņš joprojām bauda lielu autoritāti poļu sabiedrībā, un viņš ar savu paziņojumu nācis klajā brīdī, kad neapmierinātība ar PiS īstenoto politiku sākusi strauji pieņemties spēkā.

Otrdienas vakarā PiS kontrolētā parlamenta apakšpalāta pieņēma pretrunīgi vērtētus grozījumus likumā par Konstitucionālo tribunālu, kas, kā apgalvo opozīcija, pārkāpj varas atzaru nodalīšanas principu un paralizēšot tribunāla darbu.

Saskaņā ar Seima apstiprināto likumprojektu, kuru, domājams, apstiprinās arī Senāts un parakstīs prezidents, lietas izskatīšanai Konstitucionālā tribunālā būs nepieciešama vismaz 13 tiesnešu klātbūtne līdzšinējo deviņu vietā, un sprieduma pieņemšanai būs nepieciešams divu trešdaļu vairākums līdzšinējā vienkāršā vairākuma vietā. Konstitucionālajā tribunālā pavisam ir 15 tiesneši.

Eksperti uzskata, ka grozījumu mērķis ir padarīt grūtāku PiS iecerēto reformu bloķēšanu.

"Jādomā par organizēšanos, referenduma panākšanu, parādot referendumā, ka divas trešdaļas ir pret šādu varu, un saīsinot [parlamenta pilnvaru] termiņu," Valensa izteicās intervijā privātajai radiostacijai "Radio Zet".

"Šis parlaments darbojas pret Poliju, pret mūsu sasniegumiem, brīvību, demokrātiju, nerunājot nemaz par faktu, ka tas mūs pasaulē padara par apsmieklu," piebilda Valensa. "Man kauns ceļot uz ārzemēm."

PiS guva pārliecinošu uzvaru oktobrī notikušajās vēlēšanās, nodrošinot sev absolūto vairākumu abās parlamenta palātās.

Taču, kā liecina nesenās aptaujas, Beātas Šidlo vadīto valdību atbalsta vairs tikai 30% poļu, kamēr 34% respondentu to neatbalsta.

Tajā pašā laikā 37% aptaujāto pauduši satraukumu par situācijas pasliktināšanos valstī, kamēr tikai 34% joprojām ir pārliecināti, ka PiS vadībā situācija Polijā uzlabosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!