Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas premjerministrs Narendra Modi ceturtdien notiekošajā G20 pārstāvju sanāksmē Indijā kritizējis globālās institūcijas par nespēju risināt pasaules lielākos izaicinājumus. Viņš aicina valstis atrast kopīgu valodu strīdīgajos jautājumos, ziņo medijs "Al Jazeera".

Ceturtdienas G20 atklāšanā Deli premjerministrs norādīja, ka valstīm vajadzētu saprast, ka multilaterālisms šobrīd piedzīvo krīzi.

"Pēdējo gadu pieredze – finansiālā krīze, klimata pārmaiņas, pandēmija, terorisms un kari – acīmredzami demonstrē, ka globālās pārvaldības darbs nav bijis veiksmīgs. Mums nevajadzētu ļaut problēmām, kuras mēs kopīgi nevaram atrisināt traucēt tām, kuras mēs varam," ierakstītā paziņojumā skaidro Modi.

Šogad G20 prezidentūru pārņēma Indija. Tomēr Indijas ilglaicīgās drošības saites ar Maskavu ceturtdienas sanāksmes vadītāju nostādījušas neveiklā situācijā. Tā kā Indija no Krievijas iepērk bruņojumu un energoresursus, Deli līdz šim atturējušies nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā, skaidro medijs.

Trešdien Indijas ārlietu ministrs Vinajs Kvatra uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā būs svarīgs sanāksmes temats. Deli arī sanāksmē plāno uzsākt sarunas par problēmām ar ko saskaras globālie dienvidi – nabadzības izskaušanu un klimata pārmaiņām.

Savukārt delegācijas no Eiropas un ASV vairākkārt atkārtojušas, ka tās vaino Krieviju kara uzsākšanā. Vācija uzsvērusi, ka šo sanāksmi izmantos, lai apspriestu Krievijas propagandu.

Francijas ārlietu ministre Katrīna Kolonna uzsvēra, ka G20 valstīm jāsoda Krievija pār tās iebrukuma Ukrainā: "Mums jānāk klajā ar risinājumiem, kas aizsargās visvieglāk ievainojamos, nevis atstās viņus ciešam no Krievijas kara." Viņa skaidro, ka iebrukuma sekas izjutusi gandrīz katra pasaules valsts.

Uz tikšanos ieradušies 40 valstu pārstāvji, ieskaitot Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu un Ķīnas ārlietu ministru Vangu Ji.

Pasākums seko pēc G20 bloka finanšu pārstāvju tikšanās februārī. Tikšanās laikā pārstāvji nosodīja Krieviju par iebrukumu Ukrainā, bet nespēja vienoties par kopīgu paziņojumu, kā rezultātā publicēja tikšanās kopsavilkumu. Šīs tikšanās laikā Modi aicināja vadošās ekonomikas palīdzēt pasaules neaizsargātākajiem cilvēkiem un atgriezt stabilitāti, pašpārliecinātību un izaugsmi globālajai ekonomikai.

Rezultāts bijis līdzīgs novembra G20 samita tikšanās norisei Bali, kurā Indonēzija beigu paziņojumā apzināja valstu dažādās nostājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!