Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas varasiestādes arestējušas un valsts nodevībā apsūdzējušas vienu no hakeru grupas "Šaltai Baltai" dibinātājiem žurnālistu Vladimiru Anikejevu, savukārt viņa liecības novedušas pie divu Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieku aresta, vēsta portāls "Currenttime".

Anikejevs, kurš grupā "Šaltai Baltai" bija zināms ar segvārdu Luiss, tika aizturēts jau pērnā gada oktobrī, kad Ukrainas tīmekļa vietnei "Kiberhunta" tika nopludināta it kā Krievijas prezidenta palīga Vladislava Surkova e-pasta sarakste, atsaucoties uz informētu avotu, sestdien atklāja portāls "Rosbalt".

Pēc Anikejeva nopratināšanas kā iespējamais informācijas iegūšanas un nopludināšanas pasūtītājs decembrī arestēts FDD Informācijas drošības centra darbinieks Sergejs Mihailovs, kā arī viņa padotais – bijušais hakeris Dmitrijs Dokučajevs.

Kā pastāstījis "Rosbalt" avots, Anikejevs, kurš atradies Ukrainā un Krievijā nav grasījies atgriezties, ar "sarežģītas operatīvās kombinācijas" palīdzību iemānīts Krievijā. "Kiberhunta" vietnē pērnā gada oktobrī tika publicēta Surkova sarakste, tostarp vēstules par "plānu destabilizēt situāciju Ukrainā".

Anikejeva liecībās kā saistīts ar "Šaltai Baltai" pieminēts arī FDD darbinieks Mihailovs – kādas FDD Informācijas drošības centra vienības vadītāja vietnieks. Viņš arestēts pērnā gada decembrī. Kā ziņo "Novaja gazeta", aizturēšana bijusi teatrāla – kolēģu acu priekšā viņam galvā uzvilkts maiss. Aizturēts arī viens no Mihailova padotajiem Dokučajevs.

Kopš 2016. gada vasaras "Šaltai Baltai" hakeri strādājuši tikai ar saturu, ko it kā sniedzis kurators no FDD, apgalvojis "Rosbalt" avots. Domājams, tas bijis Mihailovs.

Par "Šaltai Baltai" upuriem ir kļuvuši augsti Krievijas ierēdņi, uzņēmēji un mediju īpašnieki, arī Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs.

Krievijas portāls RBK ziņo, ka ar šiem arestiem varētu būt saistīta arī "Kaspersky Lab" darbinieka aizturēšana pagājušajā nedēļā.

Vai saistība ar kiberuzbrukumiem ASV?

Trīs ar kiberdrošību saistītu personu arests varētu nozīmēt Krievijas netiešu atzīšanos, ka tā ir vadījusi hakeru uzbrukumus ASV, savā blogā pirmdien spekulē "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) analītiķis Braiens Vitmors.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām FDD darbinieks Mihailovs apsūdzēts par informācijas sniegšanu ASV, viņš atklājis informāciju par serveri, kas saistīts ar kiberuzbrukumiem ASV, norāda Vitmors.

Ja ASV patiešām būtu bijis tāds augsta līmeņa avots kā Mihailovs, tas izskaidrotu, kāpēc Vašingtona ar tādu pārliecību secināja, ka aiz pirmsvēlēšanu laikā notikušajiem kiberuzbrukumiem stāv Krievija, viņš skaidro.

Viņš arī norāda uz sakritību, ka Mihailovs tika arestēts decembrī, bet mēnesi vēlāk ASV prezidents Baraks Obama nolēma publiskot daļu izlūkdienestu ziņojuma par Krievijas kiberuzbrukumiem. Ja Mihailovs patiešām bija avots, Vašingtona varēja atturēties agrāk atklāt izlūkošanas datus, lai neapdraudētu viņu. Savukārt pēc Mihailova aresta tam vairs nebija nozīmes, prāto Vitmors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!