Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Hermans van Rompejs izmantojis dienesta automašīnas, lai vasaras atvaļinājumā kopā ar deviņiem savas ģimenes locekļiem aizbraukutu no Briseles uz Parīzi, noskaidrojis izdevums "EUobserver".

Augusta brīvdienās bijušais Beļģijas premjerministrs izmantojis ES Padomes dienesta automašīnas un šofera pakalpojumus, lai ar savu sievu, bērniem un divus mazbērniem aizbrauktu no ES "galvaspilsētas" Briseles līdz Šarla de Golla lidostai Parīzē un atpakaļ, informē avoti institūcijā.

Van Rompeja pārstāvis Dirks de Beikers izdevumam apstiprinājis, ka šāds ceļojums ir noticis. "Prezidents un viņa ģimene devušies brīvdienās caur Parīzi. Uz turieni viņi aizvesti ar aizsargātu transportu," viņš teica.

De Beikers arī uzsvēra, ka šāda oficiāla transporta izmantošana esot normāla parādība tik augsta līmeņa personai.

"Paskatīsimies uz to kontekstā: tikai tāpēc, ka prezidents dodas brīvdienās, nenozīmē, ka viņš pārstāj būt prezidents, un tas prasa tāda paša līmeņa aizsardzību. Aizsardzība tiek piemērota visa gada garumā," norādīja van Rompeja pārstāvis.

No Briseles līdz Šarla de Golla lidostai ir 300 kilometri - aptuveni trīs stundu brauciens.

De Beikers izrēķinājis, kas tas varēja izmaksāt aptuveni 50 eiro (35 latus).

"No šejienes līdz turienei ir aptuveni 500 kilometri. Patērējot 10 litrus degvielas uz 100 kilometriem un vienam litram maksājot vienu eiro, tie ir tikai 50 eiro. Jūs paši varat izrēķināt," viņš teica.

Tomēr, kā norāda "EUobserver", šāds drošības protokols raisa izbrīnu, jo, saskaņā ar kādas amatpersonas vārdiem, Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žozē Manuelam Barrozu šāda dienesta automašīnu izmantošana nekad nebūtu atļauta.

"Komisāriem pastāv strikti noteikumi attiecībā uz braucieniem ārpus Beļģijas robežām un dienesta automašīnu privātu izmantošanu. Šoferu un mašīnu izmantošana ģimenes izbraukumiem nav atļauta," norādīja kāds EK ierēdnis.

Dienesta automašīnu izmantošana privātām aktivitātēm nav atļauta arī Eiropas Parlamenta (EP) prezidentam Ježijam Buzekam.

Izdevums arī noskaidrojis, ka brīvdienu ceļojumiem dienesta automašīnas nav ļauts izmantot arī Beļģijas premjerministram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!