Foto: Kadrs no video

Kādam Minskas iedzīvotājam, kuru Baltkrievijā notiekošo protestu laikā aizturēja milicijas specvienība OMON, izdevies nofilmēt aizturēšanas automašīnā notiekošo, vēsta portāls "Tut".

48 gadus vecais Deniss Germanovs, kuru aizturēja 10. augusta vakarā Minskas centrā, atklāj, ka ir pārsteigts par to, ka video izdevies saglabāt. Viņš bijis pārliecināts, ka drošībnieki pārbaudīs viņam līdzi esošās kameras saturu un ierakstu izdzēsīs. Taču, kad viņš izlaists no Okrestinas izolatora, saņēmis atpakaļ savas mantas, tostarp kameru ar visu ierakstu.

"To skaņu, to steku skaņu nevar aizmirst," komentē Germanovs. Demonstrējot video žurnālistiem, viņš sarunas laikā divas reizes aizklāj seju ar rokām un raud, apraksta "Tut".

Aizturēšanas laikā viņš stāvējis cilvēku ķēdē un likumsargiem nav pretojies, un nav lamājies. Redakcijas rīcībā ir pilns ieraksts arī ar notiekošo pirms aizturēšanas, lai neviens nevarētu teikt, "jūs nezināt, kas notika pirms aizturēšanas", precizē "Tut".

Denisa filmētie kadri apliecina arī citu aizturēto stāstīto, ka automašīnās cilvēki nežēlīgi sisti. Video dzirdamas omoniešu lamas un sišanas ar steku skaņa. Kādā brīdī dzirdamas runas, ka kādam aizturētajam ir salauzta kāja, bet virsū jau esošajiem cilvēkiem tiek krāmēti citi aizturēti.

Ierakstā arī dzirdams, ka omonieši neļauj cilvēkiem sēdēt uz sola, liek gulties uz grīdas ar seju uz leju un sit tos par katru kustību.

Germanovs stāta, ka nelielā kamera bijusi paslēpta viņa apģērbā. Aizturēšanas izolatorā mantu nodošanas punktā valdījusi pustumsa un viņš ierīci novietojis maisā kopā ar citām savām mantām.

Viņš apstiprina arī citu aizturēto stāstus, ka izolatorā cilvēki nežēlīgi sisti. Viņš pats piekauts trīs reizes – aizturēšanas laikā, milicijas automašīnā un izolatorā.

Deniss ar aizkustinājumu atceras brīdi, kad pēc vairākām dienām izlaist no izolatora un ārā sagaidīja brīvprātīgie ar tēju, ēdienu, cigaretēm, un izvadāja atbrīvotos ļaudis pa mājām.

Jāatzīmē, ka medijos parādās arvien vairāk liecības par Baltkrievijas drošībnieku vardarbību pret miermīlīgajiem demonstrantiem, kuri kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām iziet ielās, apstrīdot 26 gadus valdījušā Aleksandra Lukašenko tiesības atrasties prezidenta krēslā.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!