Foto: AP/Scanpix/LETA
Baltkrievijā jau ilgāk par mēnesi notiek protesti pret 26 gadus valdījušo prezidentu Aleksandru Lukašenko, tāpat teju ik dienu medijos parādās jaunas šokējošas ziņas un liecības par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret miermīlīgo protesta akciju dalībniekiem.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" šonedēļ publicēja ziņojumu par aizturēto sišanu un spīdzināšanu protestu laikā Baltkrievijā. Starp cietušo liecībām ir arī 30 gadus veca Minskas programmētāja stāts par to, kā milicijas specvienības OMON darbinieki 11. augustā izvaroja viņu ar steku aizturēšanas automašīnā (raksta attēlam nav saistība ar konkrēto stāstu).

Cietušais, kurš ziņojumā identificēts kā Aless, stāsta, ka viņš pēc aizturēšanas nav izpildījis omonieši prasību atbloķēt savu viedtālruni.

"Es atteicos. Pasauca vecāko. Viņš sāka draudēt, ka iebāzīs dibenā steku. Pēc tam sagrieza no aizmugures šortus un apakšbikses, pakliedza savējiem, vai kādam ir prezervatīvs... Es gulēju uz grīdas ar seju uz leju, bet redzēju, kā viņš stekam uzvelk prezervatīvu. Viņš iebāza steku man aizmugures atverē. Izvilka un atkal pieprasīja paroli. Ar dūrēm un kājām sita: pa ribām, pa seju, zobiem – divi priekšzobi sadrupa," cietušais citēts ziņojumā.

Alesu nogādāja aizturēšanas izolatorā, kur ignorēts viņa lūgumu izsaukt ārstu un nav ļauts kāpt ātrās palīdzības automašīnā, kas ieradās pie cita aizturētā – diabēta slimnieka, kurš bija zaudējis samaņu nesaņemtas insulīna devas dēļ.

"Kad mani palaida uz tualeti [pēc vairākām stundām], skatos – tur viss uzpampis, atkal lūdzu ārstu. Atkal atteica," viņš stāsta.

Tikai pēc viņa pārvešanas uz izolatoru Okrestina ielā Alesu apskatījis ārsts, kurš izsaucis ātro palīdzību. 13. augusta divos naktī viņš nogādāts slimnīcā – kopš miesas bojājumu nodarīšanas bija pagājušas vairāk nekā 30 stundas, teikts ziņojumā.

Cietušais HRW parādījis medicīniskos dokumentus un fotogrāfijas, kas apstiprina mīksto audu hematomas sēklinieku un tūpļa apvidū. Tāpat fiksētas hematoma ap kreiso aci, galvas-smadzeņu trauma un smadzeņu satricinājums, teikts ziņojumā.

Kopš 9. augusta, kad Baltkrievijā pēc falsificētajām prezidenta vēlēšanām sākās masu protesti, par vardarbības gadījumiem no drošībnieku puses ir ziņots daudz. ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Savukārt baltkrievu mediji ziņo, ka par simtiem fiksēto vardarbības gadījumu krimināllietas netiek ierosinātas.

Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitās", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!