Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta administrācija trešdien paziņojusi, ka asiņainā vardarbība Kijevā ir "pilnīgi necilvēcīga" un atkārtoti aicināja Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču mazināt spriedzi valstī.

Sadursmes Kijevā, kur otrdien un naktī uz trešdienu dzīvību zaudējuši vismaz 25 cilvēki, ir "pilnīgi necilvēcīgas" un tām "nav vietas 21.gadsimtā", prezidenta lidmašīnā "Air Force One" žurnālistiem paziņoja ASV prezidenta Baraka Obamas nacionālās drošības padomnieka vietnieks par stratēģisko komunikāciju Bens Rodss.

"Lietas būtība ir tāda, ka mēs Ukrainas valdībai esam skaidri likuši saprast, ka viņu pienākums ir ļaut cilvēkiem protestēt," norādīja Rodss.

"Mēs konsekventi iebilstam pret jebkādu vardarbību no abām pusēm, bet tā ir valdības atbildība atsaukt miliciju, izsludināt pamieru un iesaistīties jēgpilnās diskusijās ar opozīciju," viņš uzsvēra.

Plānots, ka arī Obama, kurš devies uz Ziemeļamerikas līderu samitu Meksikā, drīzumā komentēs situāciju Ukrainā.

Tikmēr kāds Obamas tuvs padomnieks apliecināja, ka Ukrainai var draudēt sankcijas.

"Mēs esam skaidri likuši saprast, ka apsveram rīkoties pret indivīdiem, kuri ir atbildīgi par vardarbības aktiem Ukrainā," norādīja padomnieks, piebilstot, ka Vašingtonai ir tam nepieciešamie instrumenti, tostarp iespējamas sankcijas.

Tikmēr Pentagons aicinājis Ukrainas armiju neiejaukties konfliktā, norādot, ka gadījumā, ja armija iejauksies, Vašingtona pārskatīs savas attiecības ar to.

ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels jau decembrī telefonsarunā ar savu ukraiņu kolēģi brīdināja nepieļaut "iespējamo kaitējumu, ko varētu izraisīt armijas iesaistīšana demonstrāciju izklīdināšanā".

Hegeils mudināja arī "nekādā veidā neizmantot Ukrainas bruņotos spēkus pret civiliedzīvotājiem".

"Skaidrs, Ukrainas tauta jūt, ka pašreizējā politiskajā kontekstā viņu likumīgās prasības netiek izpildītas," norādīja Rodss, piebilstot, ka Ukrainas valdības pienākums ir panākt soli pretī opozīcijai un atrast ceļu uz priekšu, kas varētu vienot valsti.

ASV viceprezidents Džo Baidens otrdien telefonsarunā ar Janukoviču norādīja, ka Vašingtona ir ļoti nobažījusies par krīzi Ukrainā, un aicināja atsaukt drošības spēkus, kas iesaistījušies sadursmēs ar demonstrantiem.

Baltais nams norādīja, ka Baidens telefonsarunā licis skaidri saprast, ka ASV nosoda jebkuras konfliktā iesaistītās puses vardarbību, bet arī uzsvēris, ka Ukrainas "valdība īpaši atbild" par spriedzes mazināšanu valstī.

Situācijai Ukrainā seko līdzi arī ASV likumdevēji.

Republikāņu senators Marko Rubio aicināja Obamas administrāciju "izmantot visus diplomātiskos līdzekļus, kas ir tās rīcībā, tostarp sankcijas", lai panāktu, ka tie, kas iesaistīti vardarbībā Ukrainā, tiek saukti pie atbildības.

"Ukrainas nākotne atrodas Eiropā, nevis Vladimira Putina Krievijā. (..) Pasaule vēro Janukoviča valdības atbildi," norādīja Rubio.

Demokrātu senators Čaks Šūmers tviterī norādīja, ka Ukrainā notiekošo vardarbību uzskata par nepieņemamu, un uzsvēra, ka "Ukrainas tauta ir pelnījusi brīvību".

ASV senators Džons Makeins, kurš decembrī apmeklēja Kijevu, aicināja Obamu izrādīt lielāku stingrību pret Janukoviču.

Obamam "būtu jāstrādā ar Kongresu, lai sagatavotu vairākas sankcijas pret Ukrainu, kas tiktu liktas lietā", ja vardarbība netiks pārtraukta, norādīja Makeins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!