Baltkrievijas portāls "Naša Ņiva" publicējis video, kurā redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj šī medija žurnālisti Nataļju Lubņevsku. Tā ir kārtējā liecība par drošībnieku nesamērīga spēka pielietošanu valstī notiekošo protestu laikā.

Baltkrievijā protesti pret 26 gadus valdījušo prezidentu Lukašenko notiek kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām. Opozīcija uzskata, ka oficiālie vēlēšanu rezultāti (80% par Lukašenko) ir viltoti, protestētāji pieprasa viņa atkāpšanos.

Par drošībnieku šokējošo vardarbību un naidīgo attieksmi pret protestētājiem Baltkrievijas un arī ārzemju medijos ir ziņots daudz. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te.

"Naša Ņiva" publicētais video ir kārtējā liecība, ka drošībnieki vēršas pret cilvēkiem, kas neapdraud sabiedrisko kārtību un drošību. Incidents noticis Minskā 10. augustā.

Ierakstā redzams, kā pa ielu pārvietojas, domājams, pretterorisma vienības "Almaz" vīri. Viens no viņiem apstājas aptuveni 10 metrus no žurnālistu grupas zilās vestēs ar uzrakstu "Prese" un izšauj pa Lubņevsku.

Medijā neprecizē, vai šāviens izdarīts ar kaujas vai traumatisko munīciju, bet pēc video nojaušams, ka tas trāpījis sievietei kājā.

Ievainotā žurnāliste vairāk nekā divas nedēļas atrodas slimnīcā, viņai veikta operācija un nav izslēgta arī turpmākas ķirurģiskās iejaukšanās nepieciešamība, raksta portāls "Naviny.by".

Žurnāliste ir uzrakstījusi iesniegumu par prasību ierosināt krimināllietu, redakcija izmeklētājiem iesniegusi arī incidenta videoierakstu. Tomēr krimināllieta līdz šim tā arī nav ierosināta. Izmeklēšanas komitejā apgalvo, ka turpinās lietas pārbaude.

Baltkrievijas aktīvisti norāda, ka spīdzināšana un vardarbīga izturēšanās pret aizturētajiem protestu laikā ir sistēmiska, nevis gadījuma rakstura.

Taču, par spīti daudzām liecībām par drošībnieku noziedzīgu rīcību pret mierīgiem protesta akciju dalībniekiem, krimināllietas nav ierosinātas un atbildīgie drošības iestāžu darbinieki nav aizturēti vai atbrīvoto no amata, raksta "Currenttime".

Pats Lukašenko un varasiestādes ir mēģinājušas diskreditēt protestu kustību, saucot demonstrantus par dzērājiem un narkomāniem, un apsūdzot viņus ārvalstu naudas saņemšanā.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!