Foto: AFP/Scanpix

Līdzšinējais lielākais Turcijas opozīcijas laikraksts "Zaman", ko šonedēļ savā kontrolē ar policijas palīdzību pārņēma valdība, svētdien iznācis ar smaidošu prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana portretu pirmajā lappusē un virkni rakstu, kuros pilnībā atbalstīts valdības kurss.

Viens no tiem veltīts gandrīz jau pabeigtajam tiltam, kas pār Bosfora šaurumu savieno Stambulas Eiropas un Āzijas daļu, - trīs miljardus dolāru vērtam projektam, ko atbalsta prezidents.

Piektdien tika paziņots, ka valdība savā kontrolē pārņems laikrakstu, kas saistīts ar Erdoana kādreizējo sabiedroto un pašreizējo redzamāko pretinieku, trimdā ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu, ko Ankara apsūdz sazvērestībā ar nolūku gāzt valdību.

Pēdējā numurā, kas bija nodots iespiešanai pirms konfiskācijas, laikraksts brīdināja par "drūmu laiku iestāšanos" Turcijas mediju vēsturē.

Piektdienas vakarā policija sarīkoja reidu "Zaman" pārņemšanai un laida darbā asaru gāzi, lai izklīdinātu protestētājus, kas bija sapulcējušies pie redakcijas ēkas Stambulā. Sestdien tur atkal pulcējās simtiem protestētāju un policisti pret viņiem raidīja plastmasas lodes un asaru gāzi.

Laikraksta jaunā vadība, kas iecelta ar tiesas rīkojumu, sestdien atcēla izdevuma galveno redaktoru, bet darbinieki tika ielaisti ēkā pēc stingras policijas pārbaudes.

Kā ziņu aģentūrai AFP pastāstījis viens no "Zaman" žurnālistiem, svētdienas izdevumu nav gatavojuši laikraksta darbinieki. "Internets ir noslēgts, mēs netiekam klāt savai sistēmai," viņš piebildis.

Pēc viņa teiktā, valdība cenšas iznīdēt opozīcijas medijus Turcijā.

"Zaman" sniegtā informācija liecina, ka laikraksta metiens pērn bijis 850 000 eksemplāru. Laikrakstam ir versijas vairākās valodās, tai skaitā angļu.

Līdzīgus soļus pret citiem kritiski noskaņotiem laikrakstiem Turcijas valdība spērusi arī iepriekš.

"Zaman" pārņemšana notikusi tikai dažas dienas pirms Briselē gaidāmā Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāju un Turcijas premjera Ahmeta Davutolu samita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!