Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Jairs Lapids šonedēļ publiski mudināja ASV prezidentu Džo Baidenu draudēt ar militāra spēka pielietošanu pret Irānu, lai atturētu Teherānu no tās kodolprogrammas attīstības, raksta portāls "Politico".

Uzstājoties kopīgā preses konferencē ar Baidenu Jeruzalemē, Lapids žurnālistiem sacīja, ka Irānas režīmam "ir jāzina, ka, ja viņi turpinās maldināt pasauli, viņiem būs jāmaksā barga cena".

"Vārdi viņus neapturēs, prezidenta kungs. Diplomātija viņus neapturēs," sacīja Lapids. "Vienīgais, kas apturēs Irānu, ir apziņa, ka, ja tā turpinās attīstīt savu kodolprogrammu, brīvā pasaule izmantos spēku. Vienīgais veids, kā tos apturēt, ir likt galdā ticamus militāros draudus," tiešs savos izteikumos bija Izraēlas valdības vadītājs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka abi politiķi parakstīja kopīgu deklarāciju, kurā pauž apņemšanos neļaut Irānai iegūt kodolieročus. Paziņojumā teikts, ka ASV izmantos "visus tai pieejamos nacionālās varas elementus", lai liegtu Irānai iespēju bruņoties ar kodolieročiem. Kopīgā deklarācija ietver arī Vašingtonas solījumu turpināt ASV militāro palīdzību Izraēlai.

Baidens norādīja, ka, viņaprāt, diplomātija ir labākais veids, kā neļaut Irānai iegūt kodolieročus, taču atkārtoja to, ko viņš dēvēja par "garantiju" sniegt drošību Izraēlai.

2018. gadā Baidena priekštecis Donalds Tramps paziņoja par ASV izstāšanos no Irānas kodollīguma. Sarunas starp Irānu un Rietumu lielvalstīm par 2015. gada kodolvienošanās atjaunošanu nav virzījušās uz priekšu vairākus mēnešus, Teherānai un Vašingtonai strupceļā vainojot vienai otru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!