Foto: PantherMedia/Scanpix

Kosovas konflikta laikā 20. gadsimta deviņdesmito gadu beigās it kā notikušās nelegālās cilvēku orgānu tirdzniecības lietas izmeklēšana var novest pie speciāla tribunāla izveidošanas, trešdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Tiesiskuma misija Kosovā (EULEX).

Komentējot Serbijas prokuratūras atrastā liecinieka – bijušā Kosovas atbrīvošanas armijas kaujinieka, kurš esot piedalījies nelegālajās transplantācijas operācijās, liecības, EULEX pārstāvis Juris Lass norādījis, ka, ja minētās liecības izrādīsies uzticamas, tās var novest pie tiesas procesa sākšanas par nelegālo orgānu tirdzniecību, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Būtisku pierādījumu parādīšanās gadījumā varētu tikt izveidots speciāls tribunāls, pieļauj Lass. Tomēr pagaidām par to runāt esot pāragri, norādīja amatpersona.

Jau vēstīts, ka Serbijas prokuratūra nesen paziņoja, ka ir atrasts liecinieks "melnajai transplantācijai", kurš pats personīgi veicis transplantācijas operācijas Kosovas konflikta laikā.

Liecinieks, kurš ir bijušais Kosovas atbrīvošanas armijas kaujinieks, izmeklētājiem pastāstījis par operāciju deviņdesmito gadu beigās pie Kukesas pilsētas Kosovā, kuras laikā serbu gūsteknim izoperēta sirds.

Sirds tika nogādāta uz lidostu pie Albānijas galvaspilsētas Tirānas, lai to pārdotu melnajā tirgū, prokuratūrai pastāstījis liecinieks.

Liecības otrdien publiskojusi Serbijas televīzija. Notikumu dalībnieks tajās apraksta visu procesu, tai skaitā operācijas improvizētās slimnīcās. Tas ir bijis "nebeidzams murgs", ko nav iespējams aizmirst, teicis liecinieks.

Plašu starptautisku ievērību nelegālās orgānu tirdzniecības skandāls ieguva 2010. gadā pēc Eiropas Savienības (ES) Parlamentārās asamblejas biedra Dika Martija publikācijas. Tajā bija atklāti dokumenti, kas liecināja par nelegālu tirdzniecību ar Kosovā 1998. – 1999. gadā nolaupītu cilvēku orgāniem. Par līdzdalību orgānu tirdzniecībā ziņojumā tika apsūdzēti tagadējam Kosovas premjerministram Hašimam Tači tuvi cilvēki.

Ar šīs lietas izmeklēšanu nodarbojas gan Serbijas varas iestādes, gan ES misija Kosovā.

Jau vēstīts, ka pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova no Serbijas atdalījās 1999. gadā pēc bruņota konflikta, kuru izšķīra NATO spēku iejaukšanās un Serbijas bombardēšana. Šajā gadā arī Kosovā tika ievesti starptautiskie miera uzturēšanas spēki KFOR. Kosovas albāņu valdība 2008. gada 17. februārī pasludināja neatkarību no Serbijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!