Foto: AP/Scanpix/LETA

Polijas premjerministra vietnieks Jaroslavs Kačiņskis (PiS) svētdien publicētā intervijā pārmetis Francijai un Vācijai pārāk tuvas attiecības ar Krieviju un nosodījis Vācijas izturēšanos pret Krieviju pirms kara Ukrainā.

Kačiņskis arī paziņoja, ka Polija ir atvērta ASV kodolieroču uzņemšanai savā teritorijā, bet gaida iniciatīvu no Vašingtonas šajā jautājumā.

"Vācijai, tāpat kā Francijai, ir izteikta neobjektivitāte par labu Maskavai," intervijā vācu laikrakstam "Die Welt" norādījis Kačiņskis.

"Gadiem ilgi Vācijas valdība nevēlējās redzēt, ko Krievija dara [prezidenta Vladimira] Putina vadībā, un šodien mēs redzam rezultātu," izteicies Kačiņskis.

"Polija nav apmierināta ar Vācijas lomu Eiropā," viņš atzinis.

Kačiņskis pārmet Berlīnei, ka tā vēlējusies atkārto 19.gadsimta Vācijas impērijas kanclera Oto fon Bismarka politiku - "Vācijas dominēšana, bet plecu pie pleca ar Krieviju".

Kačiņskis sevišķi nosodījis Vāciju par to, ka tā nav piegādājusi gana daudz ieroču Ukrainai un pretojas embargo noteikšanai Krievijas naftas importam.

"Svarīgi zināt, ka Krievija no naftas pārdošanas gūst četras līdz piecas reizes lielākus ieņēmumus nekā no gāzes pārdošanas," uzsvēris Kačiņskis.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī, Vācija importēja no Krievijas 55% no tai nepieciešamās dabasgāzes, 50% ogļu un aptuveni 35% naftas.

Kačiņskis arī izteicies, ka Polija būtu gatava izvietot savā teritorijā ASV kodolieročus, norādot, ka tas ievērojami stiprinātu centienus atturēt Maskavu.

Vienlaikus Kačiņskis precizējis, ka pagaidām nav runas par amerikāņu kodolieroču izvietošanu Polijā, taču "tas drīzumā var mainīties". Kačiņskis gan piebildis, ka iniciatīvai jānāk no Vašingtonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!