. Polijas valdības ministrs solījis darīt visu iespējamo, lai piesaistītu Varšavai tādas budžeta aviokompānijas kā "Ryanair" vai "EasyJet", piektdien ziņo Polijas laikraksts "Žycie Warszawy".
"Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai piesaistītu lētās aviokompānijas Varšavai," teica Polijas infrastruktūras ministra vietnieks Andžejs Pilats.

Polijas dienvidu tūrisma centrs Krakova un jaunā Katovicē bāzētā aviokompānija kaldina plānus organizēt lētus lidojumus uz populārām Eiropas lidostām. Savukārt Polijas valdība šonedēļ iesaistījās cīņā, lai saglabātu Varšavas dominējošo stāvokli valsts aviopārvadājumu tirgū.

Pilats informēja, ka viņa ministrija plāno dibināt jaunu kompāniju kopā ar valstij piederošo lidostu monopolkompāniju "Przedsiebiorstwo Porty Lotnicze" (PPL) speciāli budžeta aviolīniju apkalpošanai. PPL, kuras pārziņā atrodas lielākā daļa Polijas komerciālo lidostu, līdz šim esot attiekusies sākt sarunas ar budžeta aviokompānijām.

Polijas galvaspilsēta patlaban kontrolē 75% Polijas gaisa satiksmes, un Varšavas Frederika Šopēna lidostu ik gadu izmanto aptuveni seši miljoni pasažieru.

Šīs nedēļas sākumā Krakovas amatpersonas nāca klajā ar ambicioziem plāniem uzbūvēt pilsētai otru lidostu, kas gada laikā būtu gatava apkalpot budžeta aviokompānijas.

Polijas nesen nodibinātā aviokompānija "Silesian Air-GetJet" Katovicē šoruden piedāvā vilinošus turp un atpakaļ ceļojumus uz Romu, Parīzi un Londonu par 99 zlotiem (aptuveni 15 latiem), turklāt lētos maršrutus paredzēts atklāt arī uz Briseli, Milānu, Vāciju un Skandināvijas valstīm.

Krakovas un Katovices lidostu pārziņā patlaban ir tikai neliela daļa Polijas gaisa satiksmes - Krakovā ir 7,6% īpatsvars, bet Katovicē - 3%.

Līdz šim ekonomiskās klases aviokompānijas ir izvairījušās no Polijas, kam par iemeslu ir bijušas augstās izmaksas Polijas valsts pārvaldītajās "Przedsiebiorstwoe Porty Lotnicze" lidostās, rakstīja avīze "Gazeta Wyborcza".

Pirmais solis, lai lauztu "Przedsiebiorstwo Porty Lotnicze" monopolu, ir Polijas Aizsardzības ministrijas lēmums piešķirt Krakovas pilsētas pašvaldībai vairāk nekā 10 hektāru teritoriju, kas atrodas netālu no Krakovas "Balice" lidostas. Šī teritorija tiks izmantota jaunas lidostas būvniecībai, kas izmaksās 20 miljonus zlotu (2,94 miljonus latu). Jaunajā lidostā paredzēts noteikt tādas nodevas, kas ieinteresētu zemo cenu aviokompānijas veikt pārvadājumus uz Krakovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!