ASV "dubultos centienus" gāzt Kubas prezidentu Fidelu Kastro, kurš pie varas atrodas vairāk nekā 44 gadus, paziņoja ASV valsts sekretāra asistents Latīņamerikas jautājumos Rodžers Norjega.
"Mēs dubultosim mūsu centienus pasākumu realizēšanai, lai sasniegtu šo mērķi, - uzsvaru liekot uz konstruktīviem, aktīviem un pozitīviem pasākumiem, lai palīdzētu salas iedzīvotājiem," paziņoja Norjega.

Atsaucoties uz politiķu un aktīvistu aicinājumiem atcelt pret Kubu noteiktās ASV ekonomiskās sankcijas, jo tās nodara ļaunumu Kubas iedzīvotājiem, bet Kastro pat spēcina, Norjega sacīja: "Vizītes humāniem, reliģiskiem vai izglītības mērķiem var nodarīt vairāk labuma nekā ļaunuma."

Saskaņā ar noteikto aizliegumu ASV pilsoņiem nav ļauts apmeklēt Kubu.

"Tā vietā, lai veiktu vienpusēju piekāpšanos, kas dotu Kastro vēl vienu briesmīgu dienu pie varas, mēs savus centienus koncentrēsim uz palīdzības sniegšanu Kubas tautai un liegsim konvertējamo naudu, lai Kastro varētu balstīt savu policejisko valsti," sacīja Norjega.

Pirmdien Kastro nosodīja ASV un Eiropas Savienību (ES), kas nesen noteica ekonomiskās un kulturālās sankcijas pret Kubu par vēršanos pret opozīciju, kuras rezultātā 75 disidentiem tika piespriesti bargi cietumsodi un vēl trijiem lidmašīnas nolaupītājiem - nāvessods.

"Mūsu valsti bloķē vienīgā supervara un gandrīz bloķē Eiropa, un tās abas kopā nebūs spējīgas sakaut Kubas revolūciju," runā mācību gada sākumā pavēstīja Kastro.

Pirmdien Kubas disidents Osvaldo Paja paziņoja, ka viņa grupa "Kristīgā atbrīvošanas kustība" atsāks vākt parakstus petīcijai par referendumu ekonomiskām un sociālām reformām Kubā.

2002.gadā režīma pretinieki vāca parakstus petīcijai vēlēšanu reformām un tā dēvētajā projektā "Varela" savāca vairāk nekā 11 000 parakstu. Kastro petīciju nosauca par "muļķībām".

Taču "Varelas" reformu priekšlikums netika apspriests Nacionālajā asamblejā, kas parasti sanāk divas reizes gadā, lai apstiprinātu valdības iesniegto likumdošanu.

Daudzi no opozīcijas apkarošanas kampaņā arestētajiem bija vākuši parakstus projektam.

Norjega Vašingtonā arī pieminēja disidentu kustību Kubā. "Pēc 40 gadu murgiem Kubas tauta sāk kustēties," viņš sacīja.

"Divas lietas šausmina diktatorus," - ka drosmīgi cilvēki pieprasa savas fundamentālās brīvības un ka pārējai pasaulei pietiekami rūp palīdzības sniegšana šiem cilvēkiem, paziņoja Norjega.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!