Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ir atbalsts jaunas pastāvīgas Savienoto Valstu armijas bāzes izveidošanai Polijā, atgriezies no vizītes ASV, paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Vizītes gaitā Blaščakam pirmdien Vašingtonā bijušas sarunas ar ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu. "Es dzirdēju, ka šim projektam ir atbalsts," sacīja Blaščaks, izsakoties par Polijas valdības centieniem panākt, ka Polijā, bažījoties par Krievijas agresiju, tiek izvietots vairāk ASV karavīru.

"Detaļas, protams, tiek apspriestas Polijas-ASV darba grupā Pentagonā, un mēs strādājam, lai panāktu, ka šīs detaļas apmierina abas puses." Blaščaks pirmdien sacīja, ka ir optimistiski noskaņots par tā dēvētā Trampa forta izveidošanu Polijā.

Polijā uz rotācijas pamata NATO programmas ietvaros jau atrodas ASV karavīri, un amerikāņi šobrīd Polijas ziemeļos būvē ASV Eiropas raķešu aizsardzības vairoga Polijas daļu. Polijas parlamenta deputāts Adams Belans pagājušajā mēnesī sacīja, ka lēmums par pastāvīgu ASV karavīru klātbūtni Polijā, visticamāk, tiks pieņemts nākamgad.

Varšava ir gatava tērēt aptuveni divus miljardus dolāru, lai ASV karavīriem Polijā izveidotu atbilstošu infrastruktūru, ieskaitot mājokļus, skolas un medicīnas iestādes, septembrī sacīja Polijas prezidenta Andžeja Dudas pārstāvis Blažejs Spihalskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!