Foto: EPA/Scanpix/LETA

Protestētāji ASV galvaspilsētā Vašingtonā piektdien nogāzuši Konfederācijas ģenerāļa Alberta Paika pieminekli, vēsta Savienoto Valstu mediji. Prezidents Donalds Tramps pieminekļa nogāšanu nodēvējis par apkaunojumu.

Protestētāj, lietā liekot virves, nogāzuši XIX gadsimta pilsoņkara militārā līdera pieminekli un tad, saucot "melnādaino dzīvībām ir nozīme", skulptūrai pielaiduši uguni, redzams telekanāla ABC reportāžā no notikumu vietas.

"Kolumbijas apgabala policija neveic savu darbu, noskatoties, kā piemineklis tiek nogāzts un dedzināts. Šos cilvēkus nekavējoties vajadzēja aizturēt. Mūsu valsts apkaunojums," tviterī pauda Tramps.

Piektdien, kad ASV tika atzīmēta Brīvības diena, pieminot verdzības atcelšanu, daudzviet notika demonstrācijas un mītiņi ar prasībām pēc taisnīguma rasu attiecībās.

Demonstranti Vašingtonā bija sapulcējušies arī pie Linkolna memoriāla un netālu no Baltā nama.

Protestos pret rasismu un policijas brutalitāti, kas ASV aizsākās maija beigās pēc policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāves, nogāztas vairākas ar Konfederācijas piemiņu saistītas skulptūras, kā arī pieminekļi Amerikas atklājējam Kolumbam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!