Skandināvijas lidsabiedrībai SAS, iespējams, nāksies pieņemt Amerikas Savienoto Valstu valdības izvirzīto noteikumu, ka šīs kompānijas lidmašīnās, kas lido uz ASV, nepieciešama bruņota apsardze, vēsta Dānijas laikraksts "The Copenhagen Post".
"Nav šaubu, ka ASV ir politiskie spēki, kuri izdara spiedienu, lai panāktu bruņotas apsardzes ieviešanu," sacījis SAS drošības departamenta vadītājs Larss Midlands. "Mēs gatavojamies iespējai, ka vienā brīdī mums nāksies vai nu piekrist šādai bruņotai apsardzei, vai arī vispār atteikties no reisiem uz ASV."

Vācijas, Nīderlandes un Lielbritānijas lidsabiedrības šīs prasības jau pieņēmušas, un to lidmašīnas reisos uz ASV un vairākos citos maršrutos pavada bruņoti apsargi, bet Skandināvijas aviokompānija tam vēl pretojas.

"Mēs cenšamies pārliecināt Vašingtonu, ka tas neatbilst mūsu tradīcijām un Skandināvijas kultūrai," teicis Midlands. "Mēs arī uzskatām, ka ar mūsu pašreizējām drošības procedūrām viss ir kārtībā. Mēs neļaujam lidmašīnām doties ceļā, ja pastāv konkrēts risks."

Ja prasību nāksies pildīt, aviokompānijai vispirms būs jāsaņem no valdības atļauja papildināt savu personālu ar bruņotiem lidmašīnu apsargiem. Ja tāda atļauja netiks dota, no lidojumiem uz ASV būs jāatsakās.

"Galu galā tas ir politisks lēmums. Ja bruņota apsardze tiks atzīta par nepieciešamu, tad manuprāt atbildība par šā personāla sagatavošanu un apgādi būtu jāuzņemas valdībai," norādījis Midlands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!