Vatikānā 1.jūlijā stāsies spēkā smēķēšanas aizliegums, kas liegs kūpināt cigārus un cigaretes iekštelpās gandrīz visās šīs 0,44 kvadrātkilometru lielās pilsētvalstiņas ēkās, tostarp Romas kūrijas birojos.
Likumu, kas aizliedz smēķēt iekštelpās, 4.jūnijā parakstījis Romas pāvests Jānis Pāvils II, un ceturtdien par to informēta plašāka sabiedrība.

Likuma ievērošanu uzraudzīs Vatikāna policija, un pārkāpējus varēs sodīt ar 30 eiro (17,7 latu) lielu naudassodu.

Līdz ar jaunās kārtības stāšanos spēkā Vatikānā izvietos izkārtnes ar uzrakstiem "Smēķēt aizliegts". Tomēr pagaidām vēl nav zināms, vai daļa no izkārtnēm būs latīņu valodā, kas ir katoļu baznīcas oficiālā valoda.

Latīņu valodas speciālists tēvs Redžinalds Fosters, pateicoties kuram Vatikāna bankomātos klienti var izvēlēties transakcijas arī latīņu valodā, sprieda, ka šie uzraksti varētu skanēt: "Vetatur Fumare" vai "Prohibetur Uti Fumo".

Tomēr jaunajā likumā nekas nav teikts par cigarešu tirdzniecības ierobežošanu Vatikāna veikalā, kur šie tabakas izstrādājumi tiek tirgoti pat uz pusi lētāk nekā Itālijā. Vatikāna veikalā iepērkas aptuveni 4000 pilsētvalstiņā strādājošo.

Līdz šim smēķēt nedrīkstēja Vatikāna sabiedriskajās vietās, piemēram, Sv. Pētera laukumā, muzejos un bibliotēkās. Jānis Pāvils II, kā arī vairāki viņa priekšgājēji ir nesmēķētāji, bet populārais "smaidīgais pāvests" Jānis XXIII, kurš mira 1963.gadā, jaunībā bija aizrāvies ar cigāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!