Divus gadus pēc islāma pasaulē skandālu izraisījušās pāvesta Benedikta XVI Rēgensburgas runas, kurā viņš, kā daži to saprata, saistīja islāmu ar vardarbību, otrdien Vatikānā darbu sāk pirmais katoļu un musulmaņu forums, kura mērķis ir nostiprināt dialogu abu reliģiju starpā.
Pāvests Benedikts XVI ar foruma dalībniekiem tiksies ceturtdien.

Musulmaņu delegācijas sastāvā ir prominenti un arī dažkārt neviennozīmīgi vērtēti domātāji, garīdznieki un teologi no vairākām valstīm, ne tikai no tradicionālajām musulmaņu zemēm, bet arī no Rietumvalstīm, piemēram, no Šveices.

Delegāciju vada Bosnijas muftijs Mustafa Ceričs, bet viņa preses sekretārs Jahja Palavičīni uzsvēra, ka delegāti nepārstāv savas valstis vai kādus konkrētus ideoloģijas virzienus.

Abu reliģiju ilgā dialoga vēsturē šī trīs dienu konference atvērs jaunu lappusi, sacīja katoļu delegācijas vadītājs kardināls Žans Luijs Torāns.

Musulmaņu garīdznieki un teologi nāca klajā ar aicinājumu nostiprināt katoļu un musulmaņu dialogu jau 2006.gada oktobrī, mēnesi pēc pāvesta slavenās Rēgensburgas runas.

"Kad pāvesta Benedikta XVI piezīmju radītā šoka viļņi ir rimušies, sekas galu galā ir vairāk pozitīvas nekā negatīvas," britu laikrakstam "Guardian" sacīja Šveices musulmaņu domātājs, viens no Vatikāna foruma dalībniekiem Tariks Ramadans. "Beidzoties polemikai, pāvesta lekcija ir vairojusi izpratni par Rietumu kristiešu un musulmaņu atbildību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!