Foto: AFP/Scanpix
Vatikāna sekretariāts aicina neizdarīt spiedienu uz kardināliem pirms nākamā Romas pāvesta vēlēšanām, ziņo ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz Vatikāna radio.

Speciālā Vatikāna sekretariāta paziņojumā atgādināts par "kardinālu Kolēģijas brīvību, kas garantē izvēli, kuras mērķis ir Baznīcas labums".

Sekretariāts norādījis, ka jau gadsimtiem ilgi kardināli sastapušies ar dažādām spiediena formām - gan spiedienu uz atsevišķiem kardināliem, gan uz visu Kolēģiju, taču šobrīd politiskiem aspektiem nevajadzētu ietekmēt izvēli.

Lai gan paziņojumā nav nosaukti konkrēti piemēri vai vārdi, "RIA Novosti" vēsta, ka eksperti pieļauj - viens no šāda paziņojuma iemesliem ir ASV katoļu grupas aicinājums bijušajam Losandželosas bīskapam Rodžeram Mahonijam nebraukt uz konklāvu, ņemot vērā viņa padotajiem garīdzniekiem izteiktos pārmetumus par seksuālajiem noziegumiem.

Sekretariāts arī paudis nožēlu, ka, tuvojoties konklāvam, parādoties aizvien vairāk melīgās informācijas, kura nodara nopietnu kaitējumu Baznīcai.

Paziņojumā Vatikāns aicina visus katoļus lūgt Dievu par pašreizējo Romas pāvestu Benediktu XVI, kardinālu konklāvu un viņu gudro izvēli.

Jau vēstīts, ka 11.februārī Benedikts XVI paziņoja par savu atkāpšanos no Romas pāvesta amata 28.februārī. Kā iemeslu aiziešanai no amata 85 gadus vecais pāvests minēja to, ka lielā vecuma dēļ viņam vairs neesot spēka vadīt Romas katoļu baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!