Vatikāns otrdien paziņoja, ka evolūcijas teorija ir savienojama ar Bībeles mācību, taču neplāno pēcnāves atvainošanos evolūcijas teorijas tēvam Čārlzam Darvinam par vēso viņa grāmatas uzņemšanu pirms 150 gadiem.
Vatikāna kultūras ministrs arhibīskaps Džanfranko Ravasi šo katoļu baznīcas jauno oficiālo nostādni pauda pasākumā, kurā tika paziņots par Romas zinātnieku, teologu un filozofu konferenci nākamā gada martā, lai atzīmētu Darvina darba "The Origin of Species" ("Sugu izcelšanās") 150 gadu jubileju.

Kristīgā baznīca ilgu laiku bija naidīgi noskaņota pret Darvina teoriju, jo tā bija pretrunā ar Bībeles radīšanas procesa burtisko traktējumu, tomēr Ravasi sacīja, ka Vatikāns negrasās atvainoties par savu agrāko negatīvo nostādni pret teoriju.

"Varbūt mums vajadzētu atmest domu par nepārtrauktu atvainošanos, it kā vēsture būtu kā nepārtraukts tiesas process," viņš sacīja, piebilstot, ka katoļu baznīca Darvina teorijas nekad nav nosodījusi un viņa grāmata nekad nav bijusi aizliegta.

Kreacionisms ir uzskats, ka Dievs radījis pasauli sešās dienās, kā tas aprakstīts Bībelē. Taču katoļu baznīca neatbalsta Pirmās Mozus grāmatas ("Genesis") sākumā atrodamo radīšanas burtisko lasījumu, uzskatot to par alegoriju Dieva patiesajai pasaules radīšanai.

Tomēr citas kristiešu konfesijas, pārsvarā ASV konservatīvie protestanti, saprot "Genesis" burtiski un iebilst pret evolūcijas teorijas mācīšanu skolās.

Savukārt katoļu baznīca māca "teistisko evolūciju" - nostādni, kas pieņem evolūciju kā zinātnisku teoriju un nesaskata iemeslu, kādēļ Dievs nevarētu būt izmantojis dabiskās evolūcijas procesu, veidojot cilvēkus.

Tā iebilst evolūcijas teorijas izmantošanai, lai pamatotu ateistu filozofiju, kas noliedz Dieva esamību vai jebkādu dievišķu klātbūtni radīšanas procesā. Tā arī noliedz "Genesis" kā zinātniska teksta izmantošanu.

Ravasi norādīja, ka kreacionisms pieder "stingri teoloģiskai sfērai" un nevar tikt izmantots "ideoloģiskos nolūkos vai zinātnē", kā tas bieži notiek ASV.

Pagājušajā nedēļā arī pāvests Benedikts XVI savā runā Parīzē izteicās pret Bībeles burtisko lasījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!