Vatikāns ir gatavs saraut attiecības ar Taivānu un uzsākt sarunas ar Ķīnu, otrdien laikrakstam paziņoja Honkongas Romas katoļu bīskapijas vadītājs bīskaps Džozefs Dzeņs.
Ķīna sarāva attiecības ar Vatikānu piecdesmitajos gados pēc ārvalstu garīdznieku padzīšanas un Ķīnā ticīgajiem, ja viņi vēlas savu praktizēt reliģiju atklāti, jāpievienojas valstī atļautajai Ķīnas Patriotisko katoļu asociācijai, kas zvēr lojalitāti Pekinai, nevis pāvestam.

"Vatikāns apsver atteikties no Taivānas. Tas ir grūts lēmums, bet tāds ir pieņemts," laikraksts "South China Morning Post" citē Honkongas bīskapa sacīto. "Ja Vatikāns neizveidos [diplomātiskās] attiecības ar Ķīnu, katoļiem šeit nebūs īsta brīvība."

Savukārt Taivānas Ārlietu ministrija noliedza šīs ziņas, norādot, ka tās diplomātiskās attiecības ar Vatikānu nav apdraudētas.

"Lai izveidotu attiecības ar kontinentālo Ķīnu, Vatikānam vispirms ir jāpārrauj attiecības ar Taivānu," sacīja Taivānas Ārlietu ministrijas pārstāvis Maikls Lu, norādot, ka Taivānas un Vatikāna attiecības nav apdraudētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!