Katoļu baznīca rūpēs par transporta līdzekļu vadītāju drošību izdevusi autovadītājiem paredzētas īpašas vadlīnijas un "Desmit baušļus", kas sākas ar vārdiem: "Tev nebūs nogalināt."
58 lappuses biezā rokasgrāmata, kura otrdien prezentēta Vatikānā, aicina autovadītājus pārkrustīties pirms sēsties pie stūres un iesaka garāku ceļojumu laikā skaitīt rožukroni. Tas palīdzēšot "justies ieslīgušam Dieva klātbūtnē" un "palikt viņa aizsardzībā", paskaidroja Vatikāna amatpersonas.

Tāpat šoferiem vajadzētu uzskatīt pārgalvīgu apdzīšanu par "grēku" un visu laiku vajadzētu izrādīt piesardzību.

"Acīmredzams, ka tāds, kas, braucot pie stūres, ļauj savu uzmanību novērst mobilajam telefonam vai televizoram, neuzvedas piesardzīgi," apgalvots rokasgrāmatā.

Kristīga autovadītāja tikumu skaitā ietilpst "sava transporta līdzekļa uzturēšana labā tehniskā stāvoklī" un nesēšanās pie stūres "alkohola vai citu stimulējošu līdzekļu vai narkotiku reibumā".

Pēc baznīcas "Dekaloga" autobraucējiem vienmēr vajadzētu palīdzēt satiksmes negadījumos cietušajiem un nekad nevajadzētu uzskatīt savu transporta līdzekli par "varas un pārākuma izpausmi un izdevību grēkot".

"Mēs zinām, ka nevērības un ceļa satiksmes noteikumu neievērošanas dēļ katru gadu uz pasaules ceļiem iet bijā 1,2 miljoni cilvēku un 50 miljoni gūst ievainojumus," sacīja Pāvesta padomes Migrantu un ceļotāju pastorālās pārraudzības jautājumos vadītājs kardināls Renato Rafaele Martīno. Šai baznīcas organizācijai uzdots pētīt un sniegt palīdzību "cilvēkiem, kas atrodas ceļā".

"Tā ir skumja īstenība un tai pat laikā nopietna sabiedrības un baznīcas problēma," sacīja Martīno.

Ieteikto risinājumu skaitā ir nosūtīt mācītājus uz kafejnīcām pie šosejām un celt vairāk ceļmalas dievnamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!