Foto: Reuters/Scanpix
Ļoti iespējams, ka Romas katoļu pāvests Benedikts XVI apžēlos savu bijušo sulaini Paolo Gabrieli, kuram sestdien par konfidenciālu dokumentu zādzību tika piespriests pusotra gada cietumsods, paziņoja Vatikāns.

Iespēja, ka Gabriele tiks apžēlots, "ir ļoti konkrēta un tās varbūtība ir ļoti liela", žurnālistiem teica Vatikāna preses sekretārs Federiko Lombardi.

Tomēr viņš nevarēja sniegt informāciju, kad pāvests Gabrieli varētu apžēlot. Līdz pāvests pieņems lēmumu, Gabriele turpinās atrasties mājas arestā, piebilda Lombardi.

Savukārt Gabrieles advokāte Kristiana Arru aģentūrai "Reuters" teica, ka viņa neplāno pārsūdzēt spriedumu, kurš, pēc viņas domām esot taisnīgs. Arru arī sacīja, ka Gabriele pēc sprieduma pasludināšanas esot mierīgs un "gatavs pieņemt jebkādas sekas".

Jau ziņots, ka tiesa Vatikānā sestdien piesprieda pusotra gada cietumsodu pāvesta Benedikta XVI bijušajam sulainim Paolo Gabrielem, kuru atzina par vainīgu konfidenciālu dokumentu zādzībā.

Tiesnesis Džuzepe Dalla-Torre piesprieda Gabrielem trīs gadu ieslodzījumu, taču tūlīt pat to samazināja līdz 18 mēnešiem, ņemot vērā Gabrieles paveikto katoļu baznīcas labā un to, ka viņš ir atvainojies pāvestam.

Jau ziņots, ka prokurors sestdien pieprasīja pieprasīja Gabrielem piespriest trīs gadu cietumsodu.

Savukārt Gabriele pēdējā vārdā teica, ka tā esot rīkojies aiz mīlestības pret katoļu baznīcu un pāvestu.

"Tas, ko es izjūtu visspēcīgāk, ir, ka esmu rīkojies aiz iekšējas mīlestības pret Kristus baznīcu un tās līderi uz zemes. Es nejūtos kā zaglis," sacīja pāvesta sulainis.

Jau ziņots, ka Vatikānā pagājušo sestdien sāka tiesāt par konfidenciālu dokumentu noplūdināšanu apsūdzēto Romas katoļu pāvesta Benedikta XVI bijušo sulaini Paolo Gabrieli.

46 gadus vecais Gabriele, kurš ir Vatikāna pilsonis, tika apsūdzēts par zādzību vainu pastiprinošos apstākļos. Pāvesta toreizējo sulaini aizturēja maijā uz aizdomu pamata par slepenu dokumentu zagšanu no pāvesta biroja un to noplūdināšanu žurnālistiem.

Gabriele tika aizturēts 23.maijā un 53 dienas atradās Vatikāna policijā, jo Vatikānā nav cietuma. Pēc tam jūlijā viņam tika noteikts drošības līdzeklis – mājas arests. Gabriele nedrīkst atstāt savu dzīvokli Vatikānā, kur viņš mitinās kopā ar ģimeni. Viņam ir atļauts iziet no mājām vienīgi, lai piedalītos tiesas sēdēs vai apmeklētu katoļu dievkalpojumus.

Gabriele, kuram ir sieva un trīs bērni, bija pāvesta sulainis kopš 2006.gada. Piekļuve pāvesta privātajām telpām ir tikai diviem viņa privātsekretāriem, sulainim un četrām mūķenēm, kuras veic saimniecības darbus.

Pāvesta sulaiņa aizturēšanas laikā viņa mājās ir atrasti daudzi konfidenciāli dokumenti un to kopēšanai nepieciešamais aprīkojums.

Jūnijā pāvests izveidoja īpašu kardinālu komisiju, lai izmeklētu dokumentu noplūšanu, kas sākās janvārī. Tomēr tiesa šīs komisijas izmeklēšanas rezultātus neņēma vērā, balstoties tikai uz Vatikāna prokuratūras un policijas izmeklēšanu.

Daudzu dokumentu kopijas ir iekļautas vasarā iznākušajā Džanluidži Nuci grāmatā "Viņa svētība".

Dokumentos ir kompromitējoša informācija par Vatikāna valsts sekretāra Tarčizio Bertones un Vatikāna bankas darbību.

Gabrieles advokāts paziņojis, ka Gabriele šādi rīkojies "aiz mīlestības" pret pāvestu, jo vēlējies "padarīt dzīvāku" katoļu baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!