Foto: AP/Scanpix

Vatikāns par zaimojošu pasludinājis Santa Muerte jeb svētās nāves kultu, kas tiek praktizēts Meksikā, norādot, ka tā ir reliģijas deģenerācija, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Meksikā ir strauji pieaudzis šī kulta sekotāju skaits, kurā centrālais pielūgsmes objekts ir nāve un uz mājas altāriem tiek pielūgta apmetnī ietīta sievietes skeleta figūriņa, kas rokā satvērusi izkapti. Tēla pakājē tiek novietotas sveces, augļi un tekila, un kulta piekritēji cer, ka Santa Muerte uzklausīs viņu lūgumus. Kults guvis popularitāti tajās valsts daļās, kurās cilvēki cieš no narkotiku karteļu locekļu izraisītās vardarbības.

Vatikāna Pontifikālās Kultūras padomes prezidents kardināls Džanfranko Ravasi paziņojis, ka šāda kulta prakse ir antireliģiska, jo reliģijā tiek godināta dzīvība, bet šī kulta gadījumā tās pielūgsmes objekts ir nāve.

"Tā nav reliģija tikai tāpēc vien, ka tā ir ietērpta kā reliģija: tā ir pret reliģiju vērsta zaimošana," paziņojis Ravasi.

Viņš arī norādījis uz faktu, ka Santa Muerte kults guvis popularitāti Meksikas narkotiku karteļu locekļu vidū, atzīmējot, ka valstij, kurā vairāk nekā 70 000 cilvēku pēdējos sešos gados ir kļuvuši par ar narkotikām saistītu noziegumu un vardarbības upuriem, ir jāsniedz skaidrs vēstījums savai jaunajai paaudzei.

"Mafijai, narkotikām un organizētajai noziedzībai nav neviena reliģiska aspekta un nekā kopēja ar reliģiju, pat ja tiek lietots Santa Muerte attēls," norādījis Ravasi.

BBC atgādina, ka pēdējā gada laikā policija Meksikā ir arestējusi astoņus cilvēkus par saistību ar divu zēnu un sievietes nogalināšanu rituālas upurēšanas laikā, kas, iespējams, ir saistītas ar Santa Muerte kultu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!